czwartek, 17 września 2020 09:19

Przepis na słodko-kwaśne spaghetti

Autor Głos 24
Przepis na słodko-kwaśne spaghetti

Spaghetti to jedno z najpopularniejszych szybkich dań, które goszczą na polskich stołach, gdy chcemy odmiany od ziemniaczanych obiadów. Nic w tym nadzwyczajnego, spaghetti jest pożywne i proste w przygotowaniu a także wyjątkowo szybkie do ugotowania.

Wśród najczęstszych rodzajów spaghetti wyróżnić można bolognese i carbonara. My jednak proponujemy ciekawą odmianę, czyli spaghetti słodko-kwaśne z bakłażanem. Pokochacie ten sos i będziecie go używać także do innych dań.

Składniki na klopsiki:

  • 1 średnia cebula
  • 425 g mielonego mięsa z indyka
  • 2 średnie ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka ketchupu, 1 łyżka musztardy delikatesowej, 4 łyżki bułki tartej
  • sól, mielony pieprz czarny

Składniki na sos:

  • 1 bakłażan
  • 1 średnia cebula
  • 2 średnie ząbki czosnku
  • 3 pomidory
  • 1/2 szklanki soku pomidorowego
  • 1 łyżka miodu naturalnego, ketchupu i octu balsamicznego
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • sól, mielony pieprz czarny

Dodatkowe składniki:

  • 400 g spaghetti
  • świeża bazylia
  • olej

Przygotowanie:

  1. Aby przygotować klopsiki należy cebulę i czosnek obrać, posiekać. Warzywa dodajmy do mięsa. Wbijmy jajko, dołóżmy ketchup i musztardę. Wsypmy bułkę tartą oraz przyprawy.
  2. Rękoma wyróbmy jednolitą masę. Ułóżmy je na blaszce przykrytej pergaminem. Posmarujmy olejem. Całość wstawmy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza i pieczmy około 24-26 minut czasu.
  3. Aby przygotować sos należy umyć bakłażany. Odetnijmy końcówkę, resztę pokrójmy w kostkę. Oprószmy solą. Po 5 minutach przepłuczmy na sitku pod zimną wodą. Osączmy.
  4. Cebulę i czosnek obierzmy, posiekajmy. Pomidory sparzmy, zdejmijmy skórkę, miąższ pokrójmy w kostkę.
  5. Na patelni rozgrzejmy 1 łyżkę oleju. Zeszklijmy cebulę z czosnkiem. Dodajmy bakłażan, a po 3 minutach pokrojone pomidory. Wlejmy sos pomidorowy. Przyprawmy solą i mielonym pieprzem czarnym. Dołóżmy ketchup, miód, ocet (i ewentualnie 1 łyżeczkę musztardy).
  6. Mieszając sos od czasu do czasu, duśmy na małym płomieniu 10-12 minut czasu. 5 minut przed końcem dołóżmy umyte pomidorki koktajlowe i klopsiki.
  7. Makaron ugotujmy według przepisu na opakowaniu. 1-2 gałązki bazylii opłuczmy, osuszmy. Listki poodrywajmy od gałązek.
  8. Spaghetti odcedźmy, włóżmy do garnka. Dodajmy gorący sos z klopsikami. Delikatnie wszystko wymieszajmy i rozłóżmy na talerzach. Danie udekorujmy listkami bazylii.

______________________

Autor: Martyna Pietruszka, właścicielka bloga kulinarnego https://prostepesto.pl

Gotowanie - najnowsze informacje