Spaghetti to jedno z najpopularniejszych szybkich dań, które goszczą na polskich stołach, gdy chcemy odmiany od ziemniaczanych obiadów. Nic w tym nadzwyczajnego, spaghetti jest pożywne i proste w przygotowaniu a także wyjątkowo szybkie do ugotowania.
Wśród najczęstszych rodzajów spaghetti wyróżnić można bolognese i carbonara. My jednak proponujemy ciekawą odmianę, czyli spaghetti słodko-kwaśne z bakłażanem. Pokochacie ten sos i będziecie go używać także do innych dań.
Składniki na klopsiki:
- 1 średnia cebula
- 425 g mielonego mięsa z indyka
- 2 średnie ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 łyżka ketchupu, 1 łyżka musztardy delikatesowej, 4 łyżki bułki tartej
- sól, mielony pieprz czarny
Składniki na sos:
- 1 bakłażan
- 1 średnia cebula
- 2 średnie ząbki czosnku
- 3 pomidory
- 1/2 szklanki soku pomidorowego
- 1 łyżka miodu naturalnego, ketchupu i octu balsamicznego
- 200 g pomidorków koktajlowych
- sól, mielony pieprz czarny
Dodatkowe składniki:
- 400 g spaghetti
- świeża bazylia
- olej
Przygotowanie:
- Aby przygotować klopsiki należy cebulę i czosnek obrać, posiekać. Warzywa dodajmy do mięsa. Wbijmy jajko, dołóżmy ketchup i musztardę. Wsypmy bułkę tartą oraz przyprawy.
- Rękoma wyróbmy jednolitą masę. Ułóżmy je na blaszce przykrytej pergaminem. Posmarujmy olejem. Całość wstawmy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza i pieczmy około 24-26 minut czasu.
- Aby przygotować sos należy umyć bakłażany. Odetnijmy końcówkę, resztę pokrójmy w kostkę. Oprószmy solą. Po 5 minutach przepłuczmy na sitku pod zimną wodą. Osączmy.
- Cebulę i czosnek obierzmy, posiekajmy. Pomidory sparzmy, zdejmijmy skórkę, miąższ pokrójmy w kostkę.
- Na patelni rozgrzejmy 1 łyżkę oleju. Zeszklijmy cebulę z czosnkiem. Dodajmy bakłażan, a po 3 minutach pokrojone pomidory. Wlejmy sos pomidorowy. Przyprawmy solą i mielonym pieprzem czarnym. Dołóżmy ketchup, miód, ocet (i ewentualnie 1 łyżeczkę musztardy).
- Mieszając sos od czasu do czasu, duśmy na małym płomieniu 10-12 minut czasu. 5 minut przed końcem dołóżmy umyte pomidorki koktajlowe i klopsiki.
- Makaron ugotujmy według przepisu na opakowaniu. 1-2 gałązki bazylii opłuczmy, osuszmy. Listki poodrywajmy od gałązek.
- Spaghetti odcedźmy, włóżmy do garnka. Dodajmy gorący sos z klopsikami. Delikatnie wszystko wymieszajmy i rozłóżmy na talerzach. Danie udekorujmy listkami bazylii.
______________________
Autor: Martyna Pietruszka, właścicielka bloga kulinarnego https://prostepesto.pl