czwartek, 26 stycznia 2023 12:39

Redukcja wagi? Dodaj więcej białka do swoich potraw!

Autor Artykuł sponsorowany
Redukcja wagi? Dodaj więcej białka do swoich potraw!

Organizm zdrowego człowieka potrzebuje każdego dnia przyswajać 3 rodzaje składników odżywczych: białka, tłuszcze i węglowodany. Jednak od ich proporcji w dziennym spożyciu w dużej mierze zależeć będzie wpływ na Twoje zdrowie. Warto przyjrzeć się bliżej podaży białka w diecie, szczególnie wtedy, gdy Twoim celem jest redukcja wagi.

Spożycie białka jest bardzo istotne ze względu na prawidłowy rozwój organizmu, regenerację jego tkanek, a także budowę mięśni. Z tych względów białko jest też tak ważnym elementem każdej diety redukcyjnej. Zobacz, jak podniesienie podaży białka w diecie może pomóc Ci zgubić zbędne kilogramy. O tym, jak to zrobić, przeczytasz poniżej.

Znaczenie białka w procesie redukcji

Redukcja wagi to długotrwały proces, który wymaga przede wszystkim deficytu kalorycznego. Oznacza to, że aby zgubić nadprogramowe kilogramy, należy przede wszystkim dostarczać do organizmu nieco mniej kalorii, niż wynosi dzienne zapotrzebowanie organizmu. W trakcie takiej diety, często połączonej ze zwiększoną aktywnością fizyczną, nie bez znaczenia jest jednak to, jakie składniki odżywcze dostarczamy do swojego organizmu wraz z pożywieniem. Bardzo potrzebne jest przede wszystkim białko, które jest istotnym budulcem organizmu i pełni w nim ważne funkcje. Buduje mięśnie szkieletowe, przeciwciała, hormony i ważne enzymy, a także transportuje istotne molekuły. Jeśli więc wraz z obniżeniem ilości przyjmowanych kalorii zaczniesz także spożywać mniej białka, może to przynieść negatywne konsekwencje dla Twojego zdrowia. Osłabienie układu odpornościowego, zanikanie mięśni czy dłuższe gojenie ran to tylko niektóre skutki uboczne zbyt niskiej podaży białka.

Dlaczego jeszcze białko jest tak istotne na diecie redukcyjnej? Duża ilość białka w posiłku pozwala podnieść jego indeks sytości, co jest szczególnie istotne właśnie w procesie redukcji. Im więcej białka dostarczysz swojemu organizmowi wraz z jedzeniem, tym dłuższy czas upłynie, aż znów poczujesz głód. Badania wykazały także, że osoby będące na diecie wysokobiałkowej szybciej spalają kalorie, a w trakcie diety oraz ćwiczeń tracą przede wszystkim tkankę tłuszczową — nie mięśniową.

Odżywki białkowe na diecie redukcyjnej

Są różne sposoby na zapewnienie sobie wysokiego poziomu białka podczas diety redukcyjnej. Warto stawiać na pełnowartościowe źródła białka, takie jak jaja, mięso, mleko i jego przetwory, soję, komosę ryżową czy ryby. Oprócz tego jednak można dodatkowo zaopatrzyć się w odżywki białkowe, które wbrew pozorom nie są dedykowane tylko sportowcom. Coraz więcej przepisów, na przykład na zdrowe słodkości, zawiera już dodatek białka w formie odżywki — i nie ma w tym nic złego! Wręcz przeciwnie, ponieważ dodając choćby kilka łyżeczek takiej odżywki do posiłku, dbasz o odpowiednią budowę mięśni i zwiększasz metabolizm. Co więcej, takie odżywki można także zakupić w różnych wersjach smakowych, na przykład o smaku czekolady czy ciasteczek. Niektórzy miłośnicy tych smaków na diecie dodają je nawet do porannej kawy!

Gotowanie - najnowsze informacje

Rozrywka