czwartek, 29 kwietnia 2021 08:44

Warzywa przydatne w naszej kuchni - co należy o nich wiedzieć?

Autor Artykuł partnera
Warzywa przydatne w naszej kuchni - co należy o nich wiedzieć?

W naszej kuchni wykorzystujemy wiele rodzajów warzyw. Ich bogactwo smaku jest nieocenione.

Jakie warzywa przydatne są w kuchni?

1). Pomidory - posiadają najczęściej czerwone, jędrne owoce różnego rodzaju, kształtu oraz wielkości. Warto wiedzieć, że nie można ich przechowywać razem z ogórkami i jabłkami, ponieważ wydzielają etylen, przyspieszający proces dojrzewania.
2). Kalafior - posiada mocną, białą do jasnożółtej główki z wieloma różyczkami. Zawiera sporo błonnika i witaminy C. Przed gotowaniem kalafior w całości (główką w dół) należy włożyć do osolonej wody, aby pozbyć się ewentualnie robactwa.
3). Brukselka - posiada grube, mocne łodygi z główkami wielkości orzecha włoskiego. Jest to warzywo zimowe z dużą ilością witaminy C.
4). Bakłażany - posiadają ciemnofioletowe, owalne owoce z gładką skórką. Zawierają wapń, żelazo, witaminy B i C. Przed użyciem posólmy je, żeby utraciły goryczkę.
5). Pieczarki - są to grzyby hodowlane, dostępne w handlu w kolorach: białym, różowatym lub brązowym. Należy obcinać końce trzonka z resztkami torfu.
6). Ogórki - należy wiedzieć, że ogórki sałatkowe i gruntowe ogórki posiadają mało kalorii, natomiast sporo witamin i składników mineralnych, a najwięcej te nieobrane.
7). Szparagi - to niskokaloryczne warzywo wiosenne. Posiada białe, silne łodygi z białymi, zielonymi lub fioletowymi główkami, rosnące pod ziemią. Natomiast zielone szparagi rosną nad ziemią i mają bardziej intensywny smak.
8). Brokuły - jest to lekkostrawny gatunek kapusty z zieloną główką i niedużymi różyczkami. Zawierają wapń, witaminę A i C.
9). Jarmuż - jest to wytrzymałe warzywo o ciemnozielonych, pomarszczonych na końcach liściach. Dostarcza głównie wapnia, jak również kwasów foliowych, żelaza, witaminy C i beta-karotenu. Warto wiedzieć, że jest smaczny i lżej strawny dopiero po pierwszych przymrozkach.
10). Por - pochodzi z rodziny czosnkowatych. Posiada mocne, jasno- do ciemnozielonych liście, tworzące rodzaj łodygi z niewielkim zgrubieniem cebulowym przy korzeniu. Por zawiera sporo składników mineralnych i jest bardzo aromatyczny.
11). Cebula - mamy takie jej rodzaje: brązowa, najczęściej wykorzystywana w kuchni, łagodnie aromatyczna cebula czosnkowa i dymka, łagodna w smaku biała cebula, pikantna czerwona cebula, aromatyczna, średnio ostra szalotka.
12). Szpinak - jest to warzywo liściaste bogate w witaminy i składniki mineralne. Należy poobrywać twarde ogonki i dokładnie je umyć.
13). Kalarepa - posiada gładkie, jasnozielone bulwy z niebiesko-fioletowym zabarwieniem. Należy wiedzieć, że młoda kalarepa jest bardzo delikatna, natomiast starsza często lekko zdrewniała. Jadalne są również delikatne liście.
14). Groszek cukrowy - posiada płaskie, jasnozielone strąki z maleńkimi nasionkami, spożywane w całości.
15). Groszek - są jego różne rodzaje i odmiany. Przed spożyciem należy go wyłuskać.
16). Marchewka - jest to warzywo o wysokiej zawartości prowitaminy A. Warto wiedzieć, że niewielki dodatek tłuszczu ułatwia jej przyswajanie przez organizm. Pomarańczowe, szpiczaste korzenie można kupić w pęczkach bądź luzem.
17). Fenkuł (koper włoski) - jest to spora zwarta cebula z białymi, mięsistymi ogonkami liści. Posiada anyżowy smak. Zawiera sporo witaminy C i E. Warto wiedzieć, że delikatne pędy fenkułu także nadają się do jedzenia.
18). Kukurydza - zawiera wysoką zawartość cukru. W handlu dostępne są świeże, młode kolby w całości. Łuskaną kukurydzę możemy dostać w postaci mrożonki lub konserwy.
19). Cukinia - posiada ciemnozielone lub żółte, zbliżone do ogórka warzywo o zwartym miąższu. Najsmaczniejsze są małe cukinie. Starsze i większe powinno się obierać. Jadalne są także młode kwiaty.
20). Kapusta włoska - jest bogata w wartości odżywcze. Posiada luźne, lekko kędzierzawe liście o intensywnie zielonym kolorze.
21). Fasola - jest jej wiele różnych gatunków, kolorów i rozmiarów. Nie należy nigdy jeść surowej fasoli, ponieważ zawiera trującą fazynę.
22). Kapusta czerwona - posiada mocne, okrągłe główki z gładkimi czerwono-zielonymi liśćmi. Posiada sporo żelaza, a także witaminę C i błonnik.
23). Cykoria - jest to podłużne w kształcie, białe o lekko żółtawych brzegach warzywo liściaste. Bogate w składniki mineralne. Aby pozbyć się goryczki, trzeb wyciąć głąb.
24). Kapusta biała - posiada okrągłe, mocne główki w kolorze jasnozielonym. Jest to warzywo o największych wartościach odżywczych. Warto wiedzieć, że z dodatkiem kminku, anyżku lub nasion fenkułu nabiera słodkawego smaku i staje się lżej strawne.

Artykuł powstał we współpracy z: matkablogerka.pl.

Gotowanie - najnowsze informacje