piątek, 4 października 2019 13:44

Coś słodkiego? Malinowa Princessa bez pieczenia

Autor Mateusz Łysik
Coś słodkiego? Malinowa Princessa bez pieczenia

Ciasto Princessa to przepis na ciasto bez pieczenia. Jest to połączenie herbatników i słodkiego kremu budyniowego. Aby deser nie był zbyt słodki i mdły, postanowiłam dodać do niego jedną warstwę dżemu malinowego. Dzięki temu ciasto jest idealne w smaku. Koniecznie wypróbujcie na weekend!

Składniki

  • około 300 g herbatników maślanych
  • 200 g masła
  • 1 tabliczka białej czekolady (100 g)
  • 3 budynie śmietankowe bez cukru
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 3 i 3/4 szklanki mleka
  • 1 słoik dżemu malinowego (450 g)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • wiórki kokosowe do posypania

Składniki na blaszkę o wymiarach 18x22 cm.

Przygotowanie:

  1. 3 szklanki mleka wlać do rondelka. Wstawić na gaz i zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić budynie i 3 łyżki cukru kryształu. Następnie wlać do gotującego się mleka i cały czas mieszać, aby nie powstały grudki. Gotować na małym ogniu (około 2-3 minut, aż budyń zacznie się bąblić i będzie gęsty). Zdjąć z ognia i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodawać przestudzony budyń i cały czas ubijać, aż do wyczerpania składników i powstania gładkiego kremu. Do kremu zetrzeć białą czekoladę i wymieszać. Krem podzielić na 3 części.
  1. Na dnie blaszki lub naczynia ułożyć warstwę herbatników. Posmarować jedną częścią kremu. Przykryć kolejną warstwą herbatników. Posmarować dżemem malinowym. Przykryć warstwą herbatników. Posmarować następną porcją kremu. Ułożyć ostatnią warstwę herbatników. Posmarować ostatnią warstwą kremu. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi.
  1. Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

SMACZNEGO!Przepis ze strony Danka Pichci,dzięki współpracy z Grupą GOTOWANIE - TANIE, A WYKWINTNE.

Gotowanie - najnowsze informacje