Dobry pasztet to wręcz sztuka. Chociaż w sieciowych sklepach możemy kupić ten przysmak już za kilka złotych, to zdecydowanie lepiej wykonywać pasztety samemu lub stawiać na swojskie pasztety, które możemy kupić w sprawdzonych sklepach, również on-line. Co ciekawe, pyszne pasztety mogą nam służyć przy niejednym daniu, a ich smak bywa naprawdę zachwycający. Do czego możemy wykorzystać pasztet klasyczny i pasztet w słoiku?
Pasztet w niejednej postaci
Pasztety można przygotować w kilku różnych postaciach. Ze sklepów znane są nam pasztety w puszkach, jednak w domowych warunkach takich raczej nie przygotowujemy. Bardzo popularne są pasztety pieczone w formach. Wówczas mięsna masa uzupełniana jest o niezbędne dodatki i przyprawy, a następnie pieczona, by wyrównały się smaki, ale również konsystencja dania. W dobrych sklepach z wyrobami swojskimi możemy kupić również pasztet swojski w innym wydaniu:
- Pasztet w słoiku. Szczelnie zamknięte opakowanie i możliwość bezpiecznego przechowywania sprawia, że produkt może być używany przez dłuższy czas. Tego typu pasztety z łatwością można zabrać ze sobą w podróż, by w poszczególnych miejscach raczyć się daniami z dodatkiem wyjątkowego, swojskiego smaku.
- Pasztet na tackach, który ma nieco mniej intensywną konsystencję i doskonale nadaje się do smarowania pieczywa. Hermetyczne zamknięcie sprawia, że przechowuje się go długo bez obaw o jego świeżość.
Jakie dania wykonać z pasztetu?
Z poszczególnych pasztetów możemy wykonać różne dania! Oczywiście to produkt, który nadaje się do spożywania w swojej najzwyklejszej postaci, jednak jeśli stanowi uzupełnienie kompletnego dania, może smakować jeszcze lepiej! Do jakich dań wykorzystać pasztety swojskie?
- Smakowite kanapki – to najbardziej znany przysmak z udziałem pasztetu. Chrupiące pieczywo posmarowane wyrazistym w smaku pasztetem to pyszna forma śniadania lub kolacji. Możesz uzupełnić je zieloną pietruszką lub kiełkami, by wzbogacić zarówno smak, jak i wygląd dania.
- Pyzy z pasztetem dla wielu są smakiem dzieciństwa. Umieszczanie pasztetu w daniach wykonywanych z ciasta pozwala w sprytny i szybki sposób zastąpić mięso. Dobry pasztet swojski jest daniem gotowym i świetnie przyprawionym, a to z pewnością wzbogaci smak potrawy.
- Paszteciki z ciasta francuskiego. Ciasto francuskie można wykonać samodzielnie, choć kupowana wersja niejednokrotnie może uratować sytuację, zwłaszcza podczas wizyty niezapowiedzianych gości. Wystarczy wyciąć z niego kwadraty jednakowej wielkości i na każdy z nich wyłożyć niewielką ilość pasztetu. Następnie zawinąć i upiec. Danie pyszne i bardzo szybkie!
- Z udziałem dobrego pasztetu można stworzyć również koreczki. Dodatki są tu kwestią indywidualną, ale warto zwrócić uwagę na różne rodzaje sera i winogrona. Intensywny smak dobrego pasztetu z pewnością wzbogaci tę prostą przystawkę.
Pamiętaj przy tym, by swojskie pasztety kupować wyłącznie ze sprawdzonych źródeł. Masz wówczas pewność wysokiej jakości składników, a także doskonale dopracowanego smaku.