Domowe przysmaki, ręcznie robione produkty, a nawet konkursy i występy artystyczne. To wszystko podczas obchodów dnia produktu regionalnego w gminie Sękowa. Wśród gości m.in. Sekretarz Gminy Sękowa Michał Diduch oraz Radni Gminy Sękowa na czele z Przewodniczącym Rady Gminy Bogusławem Moroniem.
Impreza powstała z inicjatywy Gminy Sękowa, a samym organizatorem był Gminny Ośrodek Kultury w Sękowej. Celem imprezy miało być promowanie lokalnego produktu regionalnego takich jak marki KARPATING m.in. karpia zatorskiego, piernika kasztelańskiego, rękodzieła, produktów z regionu, ale również prezentację najmniejszego uzdrowiska, jakim jest Wapienne.
Na początku wydarzenia powitano gości występem najmłodszych mieszkańców z Ropicy Górnej. Podczas obchodów dnia produktu regionalnego obecni byli: Sekretarz Gminy Sękowa Michał Diduch oraz Radni Gminy Sękowa na czele z Przewodniczącym Rady Gminy Bogusławem Moroniem.
Po oficjalnym powitaniu odbyła się prezentacja stoisk. Goście mieli okazję nabyć produkty: Uzdrowiska Wysowa-Zdrój, Grzegorza Szpila (koronka klockowa) Bobowa, Pasieki na Zastawiu (miody i art. z propolisem), Koła Gospodyń Wiejskich z Kobylanki (ciasta, gastronomia), KGW Pogorzanie, Anny Dobrowolskiej (Krywulka), a także Rodziny Bodak (wyroby z drewna).
Nie zabrakło licznych zabaw z udziałem Grupy animacyjnej ZWARIOWANI. Z kolei na scenie Amfiteatru wystąpiła Orkiestra Dęta z mażoretkami z Dominikowic oraz uczniowie GOK w Sękowej. Gwiazdą wieczoru był koncert zespołu Vis a Vis. Największym zainteresowaniem cieszył się konkurs, który zorganizowały Polskie Piekarnie z Libuszy, podczas którego dzieci i ich rodzice lepili pierogi z owocami.
inf./fot. - Gmina Sękowa