środa, 28 lipca 2021 12:16

Małopolski Festiwal Smaków: To danie ogłoszono najsmaczniejszym!

Autor Aleksandra Tokarz
Małopolski Festiwal Smaków: To danie ogłoszono najsmaczniejszym!

Było smacznie, radośnie i kolorowo - tymi słowami można podsumować, miniony już, Małopolski Festiwal Smaków, który tym razem odbył się w Tuchowie. Na stołach zagościły prawdziwe przysmaki - był chłodnik z moreli z agrestem i malinami z małdrzykami drożdżowymi, kurki z cukinią w śmietanie z grzankami, kugiel galicyjski z żeberkami czy kapusta duszona z jabłkami, koprem i skwarkami. Zwycięzca jest jednak tylko jeden. Które danie ogłoszono najsmaczniejszym?

- Po przerwie spowodowanej pandemią znów możemy się spotkać i razem rozsmakować w naszych produktach regionalnych. Promujemy nasze dziedzictwo kulinarne, produkty i potrawy przygotowane według najstarszych, tradycyjnych receptur. Małopolski Festiwal Smaku, to każdorazowo powrót do korzeni, dający możliwość skosztowania tego, co w naszym regionie jest najsmaczniejsze i najcenniejsze - mówił marszałek Witold Kozłowski.

Szefem festiwalowej kuchni w Tuchowie był Andrzej Polan, znakomity kucharz i restaurator, wtórowały mu członkinie Kół Gospodyń Wiejskich i lokalni producenci, którzy wystawili swoje stoiska z małopolskimi przysmakami.

Podczas festiwalu odbył się między innymi konkurs na najsmaczniejszy produkt. A oto zwycięzcy:

1. Koła Gospodyń Wiejskich:

  • I miejsce: Stowarzyszenie Nasza Dąbrówka Tuchowska za „Gołąbki z wiejskim mięsem z sosem z prawdziwków”,
  • II miejsce: Stowarzyszenie Miłośników Karwodrzy za „Żeberka wieprzowe w żurawinie i pomidorach”,
  • III miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Trzemesnej za „Pierogi z serem kaszą gryczaną i miętą”,
  • wyróżnienie: Stowarzyszenie Aktywni Lubaszowianie za „Kurczak nadziewany sołtysa”.

2. Lokalni producenci:

  • I miejsce: Octovnia Żywe Octy za „ Żywy Ocet ze śliwką wędzoną węgierką”,
  • II miejsce: Tłocznia Owoców Pawłowscy za „Kwiaty czarnego bzu w soku jabłkowym”,
  • III miejsce: Pszczeli Raj Paczółtowice „Miód koniczynowo-chabrowy”,
  • wyróżnienie: Zdrowe Chleby Marian Główka za chleb orkiszowy.

Całość zwieńczyły dwa koncerty zespołów Hyde Park Cover Band i Totentanz.

Na festiwal przybyły tłumy mieszkańców, którzy mieli okazję posmakowania specjałów małopolskiej kuchni.

Dodajmy, że po Tuchowie Małopolski Festiwal Smaku zagości jeszcze w Wygiełzowie (1 sierpnia), Miechowie (22 sierpnia) i Krynicy- Zdrój (3 i 4 września).

fot. UMWM

Tarnów - najnowsze informacje