Było smacznie, radośnie i kolorowo - tymi słowami można podsumować, miniony już, Małopolski Festiwal Smaków, który tym razem odbył się w Tuchowie. Na stołach zagościły prawdziwe przysmaki - był chłodnik z moreli z agrestem i malinami z małdrzykami drożdżowymi, kurki z cukinią w śmietanie z grzankami, kugiel galicyjski z żeberkami czy kapusta duszona z jabłkami, koprem i skwarkami. Zwycięzca jest jednak tylko jeden. Które danie ogłoszono najsmaczniejszym?
- Po przerwie spowodowanej pandemią znów możemy się spotkać i razem rozsmakować w naszych produktach regionalnych. Promujemy nasze dziedzictwo kulinarne, produkty i potrawy przygotowane według najstarszych, tradycyjnych receptur. Małopolski Festiwal Smaku, to każdorazowo powrót do korzeni, dający możliwość skosztowania tego, co w naszym regionie jest najsmaczniejsze i najcenniejsze - mówił marszałek Witold Kozłowski.
Szefem festiwalowej kuchni w Tuchowie był Andrzej Polan, znakomity kucharz i restaurator, wtórowały mu członkinie Kół Gospodyń Wiejskich i lokalni producenci, którzy wystawili swoje stoiska z małopolskimi przysmakami.
Podczas festiwalu odbył się między innymi konkurs na najsmaczniejszy produkt. A oto zwycięzcy:
1. Koła Gospodyń Wiejskich:
- I miejsce: Stowarzyszenie Nasza Dąbrówka Tuchowska za „Gołąbki z wiejskim mięsem z sosem z prawdziwków”,
- II miejsce: Stowarzyszenie Miłośników Karwodrzy za „Żeberka wieprzowe w żurawinie i pomidorach”,
- III miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Trzemesnej za „Pierogi z serem kaszą gryczaną i miętą”,
- wyróżnienie: Stowarzyszenie Aktywni Lubaszowianie za „Kurczak nadziewany sołtysa”.
2. Lokalni producenci:
- I miejsce: Octovnia Żywe Octy za „ Żywy Ocet ze śliwką wędzoną węgierką”,
- II miejsce: Tłocznia Owoców Pawłowscy za „Kwiaty czarnego bzu w soku jabłkowym”,
- III miejsce: Pszczeli Raj Paczółtowice „Miód koniczynowo-chabrowy”,
- wyróżnienie: Zdrowe Chleby Marian Główka za chleb orkiszowy.
Całość zwieńczyły dwa koncerty zespołów Hyde Park Cover Band i Totentanz.
Na festiwal przybyły tłumy mieszkańców, którzy mieli okazję posmakowania specjałów małopolskiej kuchni.
Dodajmy, że po Tuchowie Małopolski Festiwal Smaku zagości jeszcze w Wygiełzowie (1 sierpnia), Miechowie (22 sierpnia) i Krynicy- Zdrój (3 i 4 września).
fot. UMWM