Główny Inspektor Sanitarny poinformował, że w produkcie o nazwie "Ser Złoty Mazur 150 g" wykryto Bakterię Salmonella Newport, która może być niebezpieczna dla naszego zdrowia.
W komunikacie zwrócono uwagę, że spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego, dlatego pod żadnym pozorem nie należy go spożywać.
Dane produktu: Ser Złoty Mazur 150 g, numer partii: 30.08/P6 16:59, data spożycia: 28.11.2024, kod kreskowy: 5900820008406, producent: Spółdzielnia Mleczarska "MLEKPOL" w Grajewie, ul. Elewatorska 13, Grajewo, 19-203, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 20041601 WE.
Firma MLEKOPOL już rozpoczęła wycofywanie swojego produktu z rynku. Co warto dodać, w przypadku gdy zjemy choć trochę wspomnianego sera, możemy spodziewać się przez najbliższych kilka dni objawów, takich jak: biegunka, gorączka, bóle brzucha czy nawet wymioty.