Koktajle bezalkoholowe są nie tylko smaczne, ale również zdrowe i sprawdzą się podczas różnego rodzaju imprez – od spotkań rodzinnych przez towarzyskie. Jak przygotować napoje w domowym zaciszu i o czym warto przy tym pamiętać? W poniższym artykule znajdziesz kilka praktycznych porad na ten temat.
Jakie składniki warto mieć w domu?
Choć przygotowanie koktajli bezalkoholowych zajmuje kilka minut, bez kilku niezbędnych składników nie będzie to możliwe. Jakie produkty zawsze warto mieć w domowej spiżarni i lodówce? To m.in.:
● świeże i mrożone owoce – poza sezonem warto trzymać w zamrażarce takie owoce jak truskawki, maliny czy borówki. Warto również sięgać po świeże owoce np. arbuz, kiwi, cytrusy czy mango.
● warzywa – sprawdzą się świeży ogórek, liście szpinaku, seler naciowy czy burak.
● syropy i słodziki – w zależności od preferencji można sięgać po syrop klonowy, miód czy Sodastream syrop, który sprawdzi się do przygotowywania smakowych napojów.
● lód – do większości koktajli bezalkoholowych dodaje się kostki lodu, dlatego warto mieć ich zapas w zamrażarce.
● świeże zioła – mięta, bazylia czy rozmaryn dodadzą wyjątkowego aromatu i sprawdzą się do dekoracji koktajli przed ich podaniem.
● baza do koktajli – to m.in. woda gazowana, mleka roślinne, herbata czy soki owocowe.
Do przygotowania domowych koktajli pomocne mogą okazać się blender, shaker oraz wysokie szklanki.
Domowe koktajle – przepisy
Posiadając najważniejsze składniki, możesz wciąż tworzyć nowe smaki i połączenia. Poniżej znajdziesz kilka inspiracji do przygotowania pysznych bezalkoholowych koktajli.
Bezalkoholowe mojito
Umieść pokrojoną w ćwiartki limonkę na dnie szklanki i dodaj 2 łyżeczki cukru trzcinowego oraz kilka świeżych listków mięty. Delikatnie rozgnieć składniki, by uwolnić ich smak, następnie całość zalej wodą gazowaną. Podawaj z kostkami lodu i gałązką mięty.
Truskawka z miodem
Ćwierć kilograma truskawek zmiksuj z łyżeczką miodu do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodaj kilka kostek lodu i 150 ml wody gazowanej. Udekoruj plasterkiem cytryny czy miętą.
Tropikalne owoce
Połącz garść mrożonego mango z 200 ml mleka kokosowego o 100 ml soku ananasowego oraz jednym bananem. Po zblendowaniu wszystkich składników na gładką masę koktajl podawaj z kawałkiem ananasa lub plasterkiem mango.
Orzeźwiający arbuz
Dwie szklanki pokrojonego w kostkę arbuza połącz z połową szklanki wody gazowanej oraz sokiem z jednej cytryny. Po zmiksowaniu dodaj kilka kostek lodu i podawaj z plasterkiem cytryny lub świeżą miętą.
O czym warto pamiętać?
Podczas przygotowywania koktajlów bezalkoholowych warto pamiętać, że szczegóły takie jak dekoracje czy sposób podania, mają duże znaczenie. Dla urozmaicenia możesz użyć kolorowych słomek, papierowych parasolek czy jadalnych kwiatów.
Warto szukać własnych smaków i nowych połączeń. Dlatego podczas przygotowywania napojów eksperymentuj i mieszaj ze sobą różne składniki! Trzeba jednak przy tym pamiętać o zachowaniu odpowiednich proporcji – koktajle nie powinny być za słodkie, a smaki powinny się równoważyć.