wtorek, 20 lutego 2024 14:19

Sernik tradycyjny. Z tym przepisem na pewno wyjdzie!

Autor Katarzyna Domagała
Sernik tradycyjny. Z tym przepisem na pewno wyjdzie!

Sernik to ciasto bardzo często pojawiające się na naszych stołach. W Polsce króluje oczywiście sernik tradycyjny, raczej bez dodatków. Składa się on z delikatnego spodu i masy z tradycyjnego tłustego twarogu. Podpowiadamy prosty przepis na klasyczny sernik, którego nie powstydziłyby się nasze babcie i prababcie.

Jeśli nie macie pomysłu na ciasto, a właśnie organizujecie przyjęcie lub zastanawiacie się co najlepiej sprawdzi się na świątecznym stole, to mamy dla was sprawdzoną propozycję. Sernik tradycyjny - pyszny, niedrogi i prosty w przygotowaniu. Zapewniamy, że na stałe zagości w waszym menu, nie tylko odświętnym!

Oto, co będzie nam potrzebne do przygotowania sernika tradycyjnego:

Spód

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • jajko
  • 250 gramów masła
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki krupczatki
Fot.: Pixabay

Masa

  • 1,5 kg twarogu tłustego (zmielonego dwa razy w maszynce do mielenia)
  • 250 gramów masła
  • 2 szklanki cukru pudru
  • opakowanie budyniu śmietankowego
  • łyżka kaszy manny
  • 9 jajek
  • szczypta soli

Przygotowanie

Zacznijmy od spodu ciasta, który jest banalny w przygotowaniu. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki i szybko zagniatamy w zwartą konsystencję. Owijamy ciasto folią spożywczą i wkładamy na około godzinę do lodówki. Następny krok to rozwałkowanie ciasta i wyłożenie na brytfannę wysmarowaną masłem, można również wyścielić brytfannę papierem do pieczenia. Ciasto należy nakłuć widelcem i piec przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza - tak, by stało się delikatnie rumiane. Wyjmujemy ciasto do wystudzenia się. Później będziemy wykładać na niego masę serową.

Ta łatwością w przygotowaniu nie odstaje wcale od spodu. Zaczynamy od miksowania masła z przesianym wcześniej cukrem pudrem, którego dodajemy partiami. Miksujemy aż do uzyskania puszystej masy. Do maślanej masy wbijamy po jednym żółtku i zaczynamy dodawać po łyżce wcześniej zmielonego twarogu. Następnie dodajemy przesiany budyń oraz kaszę mannę. Białka jajek ubijamy na sztywno i mieszamy całość najlepiej za pomocą drewnianej szpatuły.

Fot.: Pixabay

Tak przygotowaną masę przekładamy delikatnie na ostudzony spód ciasta. Całość gotowa jest, by włożyć ją do piekarnika. Sernik wkładamy na 70 minut do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. Po upłynięciu tego czasu wyłączamy piekarnik i pozostawiamy jeszcze ciasto na 15 minut wewnątrz. Wyjmujemy ciasto i przykrywamy bawełnianą ścierką. Po wystudzeniu będzie gotowe do zjedzenia. Jeśli mamy ochotę na dodatek do tradycyjnego sernika, wybierzmy przygotowaną własnoręcznie polewę czekoladową. Smacznego!

Fot.: PIxabay

Fot. główna: Pixabay

Małopolska - najnowsze informacje

Rozrywka