środa, 23 marca 2022 08:01

To był ulubiony produkt Polaków! W sieci trwa jego bojkot. Co z Wielkanocą?

Autor Mirosław Haładyj
To był ulubiony produkt Polaków! W sieci trwa jego bojkot. Co z Wielkanocą?

W związku z faktem, że firma Nestle, producent majonezu Winiary, nie wycofała się z Rosji, w sieci trwa bojkot tego produktu.

Nestle jest jedną z firm, która postanowiła zostać w Rosji i nadal sprzedawać tam swoje produkty, mimo agresji na Ukrainę. Wielu internautów apeluje w sieci o bojkot i zaprzestanie kupowania jej produktów. Jednym z nich jest uwielbiany przez Polaków majonez Winiary.

Jak informuje na swoim fanpage'u Katarzyna Bosacka (prowadząca bloga i program "Wiem, co jem"), produkt tej firmy był numerem jeden dla Polaków.

– Trzeba przyznać, że był to ulubiony majonez Polaków. Wg badania przeprowadzonego w 2021 r. przez UCE Research i Grupę Blix dla Money.pl aż 58% Polaków wybiera właśnie Majonez Dekoracyjny marki Winiary. Na drugim miejscu znalazł się Kielecki (27,2%). Kolejne pozycje należały do majonezu marki Hellmann's, Pudliszki i Madero.

Zbliża się Wielkanoc, a menu świąteczne w Polsce nieodłącznie kojarzą się z... sałatką jarzynową. Co zatem zrobić? Katarzyna Bosacka postanowiła przybliżyć Polakom skład majonezu Winiary:

–  Skupmy się jednak na składzie. Majonez powinien składać się tak naprawdę z żółtek jaj, oleju, octu, musztardy, soli i odrobiny cukru. To wszystko. Niestety w wielu sklepowych majonezach znajduje się składnik o tajemniczej nazwie – sól wapniowo-disodowa EDTA (E385). Znajdziemy go także w majonezie Winiary i wielu innych. Co to takiego?

–  dopytuje retorycznie Bosadzka i wyjaśnia:

– E385 przedłuża przydatność produktu do spożycia, konserwuje go. Dodatkowo utrzymuje strukturę emulsji. Teoretycznie ten składnik nie jest szkodliwy, bo został dopuszczony do użycia w żywności, ale nie wiemy, co dokładnie może powodować jego kumulacja lub połączenie z innymi „E”.Niebezpieczny może być nadmiar tej substancji. Duża ilość E385 może zaburzać wchłanianie niektórych składników mineralnych np. żelaza. Do tego powodować wymioty, biegunkę czy skurcze mięśni brzucha. Stosowanie E385 jest zakazane w Australii

Bosadzka przekonuje, że w majonezie dobrej jakości taki dodatek jest niepotrzebny, bo emulsję stabilizują żółtka jaj.

– Dlatego kupując majonez, unikaj takiego, który zawiera konserwanty, sól wapniowo-disodową EDTA, a także substancje zagęszczające i stabilizujące, w tym skrobię (obniża jakość produktu), regulatory kwasowości, barwniki i aromaty

–  pisze Bosadzka i przekonuje:

– Uwierzcie, że da się znaleźć w sklepie majonez bez tych wszystkich substancji!

👉🏼❗W zeszłym tygodniu informowałam, że jedną z firm, która zdecydowała się zostać w Rosji i nadal sprzedawać tam swoje...

Opublikowany przez Katarzyna Bosacka "Wiem co jem" Środa, 23 marca 2022

Inf.: Facebook
Fot.: Wikipedia

Polska

Polska - najnowsze informacje