poniedziałek, 13 marca 2023 08:32

Tort jak z cukierni - 5 podstawowych zasad dekorowania tortu

Autor Artykuł sponsorowany
Tort jak z cukierni - 5 podstawowych zasad dekorowania tortu

Marzysz o stworzeniu tortu, który będzie wyglądał jak z cukierni i zachwyci wszystkich wspaniałymi ozdobami, ale nie wiesz, jak się zabrać do pracy nad nim? Obawiasz się, że takie zadanie Cię przerośnie? Nie martw się, dekorowanie ciasta może być bowiem całkiem łatwe i efektowne. Wystarczy, że poznasz pięć podstawowych, bardzo prostych zasad, którymi będziesz się zawsze kierować.

Tort jak z cukierni – pięć podstawowych wskazówek

Przystępując do dekorowania, miej w pamięci następujące podpowiedzi:

  1. Korzystaj tylko z artykułów dobrej jakości – podstawą każdego udanego wypieku są odpowiednie składniki. Wybieraj więc świeże produkty o doskonałej jakości. Dotyczy to zarówno części składowych ciasta, jak i dekoracji. Przykładowo od wyboru właściwej masy cukrowej zależy to, czy obłożony nią tort będzie się dobrze prezentował. Składniki wpływają także bezpośrednio na smak samego wypieku, dlatego w tym przypadku nie warto iść na skróty.
  2. Zaopatrz się w pomocne akcesoria – dekorowanie tortu to sztuka, która potrzebuje wsparcia przydatnych narzędzi! Szpatułki, packi, szpachelki, ranty, formy silikonowe – to dzięki nim powstają najbardziej wymyślne jadalne dekoracje i wspaniałe ciasta. Przed rozpoczęciem pracy zaopatrz się w kilka z nich w dobrej hurtowni cukierniczej. Pozwolą one na stworzenie udanych ozdób, nawet jeśli nie masz w tym doświadczenia oraz znacząco usprawnią pracę.
  3. Zadbaj o spójną stylistykę tortu – istnieje wiele sposobów na udekorowanie tortu – figurki z masy cukrowej, jadalne kwiaty, koronki, żywe rośliny, wzory z kremu maślanego… Jeśli jednak zależy Ci na olśniewającym efekcie przypominającym profesjonalne wypieki z cukierni, postaw na spójną stylistykę. Wybierz na przykład ażurową jadalną koronkę lub dekoracje z masy cukrowej i trzymaj się takich ozdób na całym cieście.
  4. Postaw na proste dekoracje – nie masz doświadczenia w tworzeniu ozdób, ale chcesz, by Twój tort pięknie się prezentował? Zdecyduj się na prostotę. Ostatnio wyjątkowo modne jest na przykład tak zwane naked cake, które charakteryzuje się wyjątkowo oszczędnymi dekoracjami, takimi jak krem czy żywe kwiaty. Bardziej złożone wyroby zostaw na później, a na początku wybierz proste sposoby, takie jak na przykład barwniki spożywcze, które z łatwością samodzielnie wykorzystasz i będą się doskonale prezentowały. Popularnym ostatnio trendem jest także tzw. bento cake. Jest to mały torcik przeznaczony dla 1-2 osób, najczęściej ozdobiony kremem lub miniaturowymi dodatkami. Przygotowanie własnego bento cake to idealny sposób na ćwiczenie swoich umiejętności dekoratorskich!
  5. Skorzystaj z gotowych ozdób – jeśli zależy Ci na bardziej skomplikowanych ozdobach, to użyj gotowych dekoracji jadalnych, takich jak kwiaty z masy cukrowej, jadalne złoto czy kandyzowane owoce. Większość z nich możesz od razu umieścić na wypieku. Z łatwością zaopatrzysz się w tego typu produkty w sklepach i hurtowniach cukierniczych.

Stwórz swój tort jak z cukierni i wybieraj dobre sklepy

Wiesz już, jak poradzić sobie z dekorowaniem ciasta, czas więc na zakupy. Dobra hurtownia cukiernicza, taka jak na przykład sklep internetowy torcik.net, to miejsce, w którym zaopatrzysz się we wszystkie niezbędne produkty potrzebne do dekorowania tortu. Zaledwie kilka prostych zasad i ozdób sprawi, że będzie się on prezentował, jakby właśnie został odebrany z rąk cukiernika.

Gotowanie - najnowsze informacje

Rozrywka