Okres jesienno-zimowy to idealny moment na wypróbowanie przepisów kuchni ukraińskiej. Znajdziecie wśród nich wiele sycących i rozgrzewających dań. Oczywiście nie może też zabraknąć swojskich potraw mięsnych. Oto propozycje wschodnich specjałów, które podbiją Wasze podniebienia.
Ukraińska słonina
Jednym z ulubionych przysmaków naszych wschodnich sąsiadów jest sało, czyli słonina przygotowywana na sposób ukraiński. Co ciekawe przyrządza się ją na mnóstwo sposobów. Sało może być wędzone, solone lub nawet kiszone. Ważny jest nie tylko sposób obróbki mięsa, ale także nadanie mu smaku poprzez marynowanie w solance i aromatycznych przyprawach. Jest podstawą wielu tradycyjnych dań, takich jak zupy czy gulasze. Sało świetnie sprawdza się także jako okrasa do pierogów czy dań z ziemniaków. Jednak bardzo często spożywa się je jako samodzielną przekąskę. Smakuje wybornie na swojskim pieczywie zwłaszcza w towarzystwie kiszonych ogórków oraz mocnych, miejscowych trunków.
Ukraińską słoninę, możesz kupić na https://best-market.pl/produkty-miesne/slonina/.
Pielmieni
Kolejna pozycja na liście to kultowe ukraińskie pierożki, czyli pielmieni. Sekretem ich smaku jest soczyste nadzienie, które przygotowuje się na bazie mięsa, często wieprzowiny lub wołowiny. Oprócz tego nieodzownym składnikiem farszu jest rosół lub domowy bulion, który należy dokładnie zmieszać z mielonym mięsem. Całość zawija się w klasyczne ciasto pierogowe. Kształt pielmieni uzyskuje się poprzez nakładanie farszu na kółka wycięte z ciasta i składanie ich na pół na kształt półksiężyca. Następnie trzeba zalepić końcówki pierożka ze sobą i idealne pielmieni gotowe. Od naszych polskich pierogów różnią się nie tylko nadzieniem, ale także sposobem podania. Często serwuje się je w towarzystwie octu i śmietany i oprószone świeżo zmielonym pieprzem. Świetnie nadają się także jako dodatek do bulionu czy barszczu na bazie buraków.
Kozacki kulisz
Kulisz to potrawa wywodząca się z kuchni kozackiej. Danie musiało być łatwe w przygotowaniu podczas wędrówek, a także sycić i dodawać energii. Dziś kulisz to popularne danie jednogarnkowe, które wciąż zachwyca smakiem, a jednocześnie prostotą. Kulisz przygotowuje się na bazie kaszy lub prosa. Nie może w nim zabraknąć wędzonego boczku lub wcześniej wspomnianego sało. By danie było jeszcze bardziej treściwe, można dodać do niego także pokrojone w kostkę ziemniaki. Oprócz tego w potrawie znajdziemy marchew, cebulę, czosnek i dodającą świeżości natkę pietruszki. Kulisz konsystencją przypomina gęsty krupnik, jednak ma głęboki smak i rozgrzewający, dymny aromat. Danie sprawdzi się świetnie na chłodne wieczory. Można przygotować go także w kociołku podczas imprezy w plenerze. Będzie smakować jeszcze lepiej!
Po więcej inspiracji na ukraińskie potrawy wejdź na https://best-market.pl/.