Główny Inspektor Sanitarny poinformował, że "że otrzymał od Głównego Lekarza Weterynarii informację o wykryciu przez Inspekcję Weterynaryjną bakterii Salmonella Enteritidis w próbkach wymazów środowiskowych pobranych w ramach badania urzędowego na Fermie Drobiu Piotr Gościniak". Według GLW jaja mogą stanowić potencjalne źródło zachorowań dla konsumentów.
W związku z zagrożeniem zdecydowano o wycofaniu ze sprzedaży następujących partii jaj:
- Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa M, sztuk 10, marka JANTEX, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 26.12.2019
- Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa M, sztuk 10, marka JANTEX, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 27.12.2019
- Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa L, sztuk 10, marka MOJA KURKA, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 30.12.2019
- Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa M, sztuk 10, marka JANTEX, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 31.12.2019
- Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa M, sztuk 10, marka MOJA KURKA, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 01.01.2020
- Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa L, sztuk 10, marka MOJA KURKA, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 01.01.2020
- Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa M, sztuk 20, marka MOJA KURKA, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 01.01.2020
- Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa L, sztuk 10, marka JANTEX, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 03.01.2020
- Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa M, sztuk 10, marka JANTEX, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii/ termin przydatności do spożycia: 03.01.2020
Jajka marki JANTEX i MOJA KURKA dostępne są w dystrybucji w sieciach popularnych marketów.
GIS zaleca by nie spożywać jaj, szczególnie na surowo, z partii o numerach wskazanych powyżej, ponieważ stanowią one potencjalne zagrożenie dla zdrowia.
Jak uchronić się przed Salmonellą?
Salmonellą można się zarazić poprzez kontakt z kałem drobiu. W samych jajach bakterie mogą występować tylko na skorupce, dla tego zakażenie może nastąpić przy wybijaniu jaj. Aby temu zapobiec, wystarczy sparzyć jaja wrzątkiem. Bakterie Salmonelli nie są zbyt odporne, giną w temperaturze 60-65°C
Objawy zatrucia bakterią Salmonelli
Pierwsze symptomy zatrucia mogą się pojawić po kilku godzinach od spożycia skażonej żywności. Są to objawy podobne do zatrucia pokarmowego, takie jak:
- ból brzucha,
- wymioty
- biegunka
- gorączka
Fot. i inf.: GIS