piątek, 30 sierpnia 2019 13:38

W Korzennej otwarto Inkubator Przetwórstwa Lokalnego

Autor Marzena Gitler
W Korzennej otwarto Inkubator Przetwórstwa Lokalnego

W Korzennej 26 sierpnia otworzono Inkubator Przetwórstwa Lokalnego. Rolnicy mogą przetwarzać tam owoce (tłoczyć i suszyć) oraz produkować wyroby wędliniarskie. To duże udogodnienie dla osób nie mających dużych gospodarstw.

Na wyposażeniu Inkubatora znajdują się m.in. suszarki do grzybów, szatkownice, chłodnie, maszynki do mielenia mięsa i wędzarnie. Z tego wszystkiego mogą korzystać rolnicy z gminy Korzenna oraz gmin będących w Stowarzyszeniu „Na śliwkowym szlaku”. Chętni z innych gmin również będą mile widziani.

- To bardzo cenna inicjatywa warta poparcia i rozpropagowania – mówił starosta nowosądecki Marek Kwiatkowski. – Inkubator daje rolnikom możliwość przetwarzania swoich produktów i uzyskania tym samym lepszych efektów ekonomicznych. Specjalnie przeszkolone osoby będą realizować zamówienia mieszkańców i to za niewielką opłatą, która pokrywa tylko koszty produkcji. Oczywiście, rolnicy też mogą sami korzystać z maszyn, pod warunkiem posiadania wymaganego przeszkolenia oraz badań epidemiologicznych wykonywanych przez sanepid.

Inwestycja kosztowała ponad milion złotych. To pierwsze tego typu miejsce na Sądecczyźnie.

W otwarciu Inkubatora wzięli udział m.in.: radna wojewódzka Marta Mordarska, starosta nowosądecki Marek Kwiatkowski, przewodniczący Rady Powiatu Nowosądeckiego Roman Potoniec i radny powiatowy Marcin Bulanda.

(olsz)Fot. Paweł Biskup/ Powiat Nowosądecki

Nowy Sącz

Nowy Sącz - najnowsze informacje

Rozrywka