niedziela, 20 września 2020 08:40

Zdrowotne właściwości szafranu

Autor Bernard Szwabowski
Zdrowotne właściwości szafranu

Szafran od wieków stosowany jako uniwersalna przyprawa znany jest również z niezwykłych właściwości leczniczych dla organizmu. Obdarzona wieloma zaletami, ta rzadka i wyjątkowa przyprawa posiada niezliczone zalety dla organizmu.

Szafran jest słupkiem rośliny o botanicznej nazwie crocus sativus, która jest gatunkiem rodzimym w Azji. Roślina ta jest uprawiana dla swoich kwiatów w celu uzyskania, z czerwonego piętna, pikantny szafran, który zapewnia zarówno doskonały smak, jak i walory lecznicze. Innymi słowy, to właśnie podłużne piętno, koloru czerwonego, ale wysuszone, jest źródłem przyprawy szafranowej. Jest to ta część, która jest używana w gotowaniu lub w herbacie ziołowej.

Znany również pod nazwą „czerwone złoto”, szafran jest cenny i bardzo drogi, ponieważ aby wydobyć z niego jeden kilogram, trzeba będzie użyć co najmniej 150.000 kwiatów. Szafran jest ceniony za swój smak, ale przede wszystkim za walory lecznicze, ponieważ w tej przyprawie znajduje się rozwiązanie na różne dolegliwości.

Nie jest to zaskakujące, ponieważ zawiera on wyjątkowe składniki, takie jak olejek eteryczny z szafranu, pigmenty karotenoidowe (likopen, gentiobioza, karoten) i pikrokrycynę. Dzięki tym niesamowitym składnikom, czerwone złoto ma cały arsenał korzyści.

Witalność.

Wśród zalet szafranu są jego właściwości antydepresyjne. Depresja jest patologicznym stanem psychicznym, który nie przejawia się w ten sam sposób u różnych osób. Ale który w swojej ogólnikowości ma wspólny punkt: brak poczucia szczęścia.

Liczne badania naukowe wykazały, że szafran ma pozytywny wpływ w leczeniu depresji. Działając pozytywnie na produkcję neuroprzekaźników i na nadnercza, przyprawa ta poprawia nastrój osób z cierpiących na tę chorobę. Ponieważ jest to również naturalny produkt adaptacyjny, szafran daje energię i witalność dla organizmu. Ma to na celu pomoc osobom cierpiącym na chroniczne zmęczenie i wielki stres.

Ukojenie.

Czerwone złoto jest doskonałym środkiem przeciwbólowym działającym na błonę śluzową dziąseł, ponieważ ma właściwości przeciwbólowe. Dlatego używa się go u dzieci z ząbkami. To daje im wielką ulgę.

Afrodyzjak.

Ponadto ta rzadka przyprawa znana jest również z właściwości afrodyzjakalnych zarówno dla mężczyzn jak i dla kobiet. To dlatego, że ma on pozytywny wpływ na gruczoły płciowe.

Właściwości antynowotworowe.

Oprócz tych różnych korzyści szafran nadal posiada pewne właściwości, które nie są najmniejsze, takie jak właściwości antynowotworowe i przeciwstarzeniowe.

______________________

Autor: Martyna Pietruszka, właścicielka bloga kulinarnego https://prostepesto.pl

"Przepis pochodzi z blogu kulinarnego ProstePesto.pl"

Gotowanie - najnowsze informacje