czwartek, 21 stycznia 2021 11:19

Krakowscy licealiści mają ważną misję i przy okazji... uczą lepiej gotować

Autor Marzena Gitler
Krakowscy licealiści mają ważną misję i przy okazji... uczą lepiej gotować

Jak zrobić pizzę ze wszystkiego albo pyszne placuszki ze skyru? Czy artykuły spożywcze na skraju daty przydatności do spożycia muszą trafiać do kosza? Grupa krakowskich licealistów prowadzi bloga "Najedzeni" w którym promuje racjonalne wykorzystanie żywności i jej niewyrzucanie.

- Projekt ma na celu zwrócenie uwagi na problem marnowania żywności - piszą młodzi ludzie. - Polska zajmuje niechlubne trzecie miejsce pod tym względem w Europie, a mimo to temat ten zdaje się być pomijany na rzecz innych problemów społecznych. Marnowanie żywności niesie za sobą konsekwencje na wielu płaszczyznach: ekonomicznej, społecznej, moralnej, a w końcu ekologicznej. ,,Ze wszystkich sposobów na niszczenie środowiska – wyrzucanie jedzenia chyba jest tym najgłupszym. W końcu, dlaczego pyszne i świeże jedzenie musi wylądować w koszu?”- te słowa padły z ust Kuby Walaska, Country Managera Too Good To Go w Polsce na jednej z konferencji i my w stu procentach się z nim zgadzamy. Czasami może się wydawać, że za wyrzucanie żywności odpowiadają głównie markety, restauracje, czy hotele. My też tak myśleliśmy, jednak prawda jest taka, że 53% marnowanej żywności wyrzucane jest w gospodarstwach domowych. Dlatego zdecydowaliśmy, że nasz projekt będzie kampanią społeczną, która nagłośni ten problem. Zdecydowaliśmy się prowadzić ją głównie w internecie, aby trafiać do ludzi młodych.

Kim są autorzy przygotowujacy wpisy na www.najedzeni.com? Ola jest uczennicą 1LO im. Bartłomieja Nowodworskiego w Krakowie, Kamila, Antek, Igor, Marianna i Weronika uczą się w V LO.

W prowadzonym orzez siebie blogu chcą jak najszerzej pokazać problem wyrzucania jedzenia i jego wpływu na środowisko. Są tam też praktyczne rady jak zmniejszyć ilość jedzenia, którą marnujemy: sposoby, które możemy wykorzystać w życiu codziennym, przepisy less waste i wiele, wiele innych.

- Ważne dla nas jest także promowanie organizacji, które już na tym polu działają, ponieważ ich praca ma nieoceniony wpływ na zwalczanie marnowania w naszym kraju - dodają.

Projekt realizowany jest w ramach platformy Zwolnieni z Teorii i został objęty patronatem Banku Żywności w Krakowie, który wspiera młodych ludzi merytorycznie.

- Prężnie działamy również na social mediach, szczególnie Instagramie, gdzie współpracujemy z osobami prowadzącymi profile w tematyce gotowania i zdrowego odżywiania - mówią o swojej działalności autorzy projektu "Najedzeni". - W ramach naszego projektu przygotowują one przepisy z wykorzystaniem produktów na skraju terminu przydatności. Tworzymy w ten sposób bazę przepisów less waste, które, mamy nadzieję, przydadzą się naszym odbiorcom i zainspirują ich do wykorzystywania resztek. W nasz projekt włącza się wiele ciekawych osób. Na naszym Instagramie znajdziecie przepisy zarówno amatorów, jak i profesjonalistów- dietetyków, autorów książek o tematyce zero waste, dziennikarzy, modelek... Słowem wszystkich, którym bliska jest koncepcja niemarnowania. Naszym głównym celem jest tworzenie inspiracji i zainteresowania wokół idei less waste. W Polsce działają już liczne instytucje walczące z problemem marnowania, powstają aplikacje do ratowania żywności i wiele innych, my chcemy jednak skoncentrować się przede wszystkim na popularyzacji tego zagadnienia docierając do ,,zwykłych ludzi". Sprawić, żeby osoby wokół nas stawały się świadomymi konsumentami i żebyśmy razem zrobili z marnowania problem, o którym w Polsce się mówi!

Kraków

Kraków - najnowsze informacje