Jak zrobić pizzę ze wszystkiego albo pyszne placuszki ze skyru? Czy artykuły spożywcze na skraju daty przydatności do spożycia muszą trafiać do kosza? Grupa krakowskich licealistów prowadzi bloga "Najedzeni" w którym promuje racjonalne wykorzystanie żywności i jej niewyrzucanie.
- Projekt ma na celu zwrócenie uwagi na problem marnowania żywności - piszą młodzi ludzie. - Polska zajmuje niechlubne trzecie miejsce pod tym względem w Europie, a mimo to temat ten zdaje się być pomijany na rzecz innych problemów społecznych. Marnowanie żywności niesie za sobą konsekwencje na wielu płaszczyznach: ekonomicznej, społecznej, moralnej, a w końcu ekologicznej. ,,Ze wszystkich sposobów na niszczenie środowiska – wyrzucanie jedzenia chyba jest tym najgłupszym. W końcu, dlaczego pyszne i świeże jedzenie musi wylądować w koszu?”- te słowa padły z ust Kuby Walaska, Country Managera Too Good To Go w Polsce na jednej z konferencji i my w stu procentach się z nim zgadzamy. Czasami może się wydawać, że za wyrzucanie żywności odpowiadają głównie markety, restauracje, czy hotele. My też tak myśleliśmy, jednak prawda jest taka, że 53% marnowanej żywności wyrzucane jest w gospodarstwach domowych. Dlatego zdecydowaliśmy, że nasz projekt będzie kampanią społeczną, która nagłośni ten problem. Zdecydowaliśmy się prowadzić ją głównie w internecie, aby trafiać do ludzi młodych.
Kim są autorzy przygotowujacy wpisy na www.najedzeni.com? Ola jest uczennicą 1LO im. Bartłomieja Nowodworskiego w Krakowie, Kamila, Antek, Igor, Marianna i Weronika uczą się w V LO.
W prowadzonym orzez siebie blogu chcą jak najszerzej pokazać problem wyrzucania jedzenia i jego wpływu na środowisko. Są tam też praktyczne rady jak zmniejszyć ilość jedzenia, którą marnujemy: sposoby, które możemy wykorzystać w życiu codziennym, przepisy less waste i wiele, wiele innych.
- Ważne dla nas jest także promowanie organizacji, które już na tym polu działają, ponieważ ich praca ma nieoceniony wpływ na zwalczanie marnowania w naszym kraju - dodają.
Projekt realizowany jest w ramach platformy Zwolnieni z Teorii i został objęty patronatem Banku Żywności w Krakowie, który wspiera młodych ludzi merytorycznie.
- Prężnie działamy również na social mediach, szczególnie Instagramie, gdzie współpracujemy z osobami prowadzącymi profile w tematyce gotowania i zdrowego odżywiania - mówią o swojej działalności autorzy projektu "Najedzeni". - W ramach naszego projektu przygotowują one przepisy z wykorzystaniem produktów na skraju terminu przydatności. Tworzymy w ten sposób bazę przepisów less waste, które, mamy nadzieję, przydadzą się naszym odbiorcom i zainspirują ich do wykorzystywania resztek. W nasz projekt włącza się wiele ciekawych osób. Na naszym Instagramie znajdziecie przepisy zarówno amatorów, jak i profesjonalistów- dietetyków, autorów książek o tematyce zero waste, dziennikarzy, modelek... Słowem wszystkich, którym bliska jest koncepcja niemarnowania. Naszym głównym celem jest tworzenie inspiracji i zainteresowania wokół idei less waste. W Polsce działają już liczne instytucje walczące z problemem marnowania, powstają aplikacje do ratowania żywności i wiele innych, my chcemy jednak skoncentrować się przede wszystkim na popularyzacji tego zagadnienia docierając do ,,zwykłych ludzi". Sprawić, żeby osoby wokół nas stawały się świadomymi konsumentami i żebyśmy razem zrobili z marnowania problem, o którym w Polsce się mówi!