środa, 8 stycznia 2025 07:05, aktualizacja 21 godzin temu

Najzdrowsza ryba w rankingu BBC? Spróbuj okonia morskiego

Autor Głos 24
Najzdrowsza ryba w rankingu BBC? Spróbuj okonia morskiego

W poszukiwaniu wartościowych i jednocześnie łatwo dostępnych źródeł białka nie zawsze musimy sięgać po egzotyczne produkty. „Okoń morski, choć niepozorny, zyskał miano jednego z najzdrowszych pokarmów na świecie, sklasyfikowany przez BBC jako trzeci w globalnym rankingu” – zauważa Onet Kobieta. Dlaczego warto częściej serwować go na naszych stołach?

Dlaczego okoń morski jest tak ceniony?

Oprócz delikatnego, uniwersalnego smaku, ta ryba zachwyca bogactwem składników odżywczych. W badaniu przeprowadzonym przez BBC, obejmującym ponad tysiąc produktów, okoń morski zajął zaszczytne trzecie miejsce, tuż za cherimoyą i migdałami.

  • Niskokaloryczny wybór: Porcja ok. 120 g to zaledwie 95 kcal.
  • Wysoka zawartość białka: Jedna porcja dostarcza 18 g białka, idealnego dla osób aktywnych fizycznie.
  • Cenne kwasy omega-3: Pokrywają aż 56 proc. dziennego zapotrzebowania.
  • Bogactwo witamin i minerałów: Selen, witamina B12, witamina D, fosfor oraz cholina – wszystkie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Dzięki wysokiej zawartości białka i niewielkiej liczbie kalorii, okoń morski znakomicie sprawdzi się w diecie sportowców oraz osób dbających o sylwetkę. Z kolei witamina D i selen wspierają zarówno odporność, jak i pracę tarczycy.

Jak przyrządzić, by nie stracić wartości?

W Polsce okoń morski częściej pojawia się w wersji mrożonych filetów, które zwykle lądują na patelni. Tymczasem „smażenie nie jest jedyną, a na pewno nie najzdrowszą metodą przygotowania ryby” – przypomina Onet Kobieta. O wiele korzystniejsze dla walorów zdrowotnych i smakowych jest gotowanie na parze, pieczenie z dodatkiem świeżych ziół czy duszenie w sosie na bazie warzyw.

Fot.: Giovanni Dall'Orto/commons.wikimedia.org

Gotowanie - najnowsze informacje

Rozrywka