piątek, 26 listopada 2021 09:18

Patelnia wok — przydatna w każdej restauracji

Autor Artykuł sponsorowany
Patelnia wok — przydatna w każdej restauracji

Wraz z rozpowszechnieniem w Polsce dań azjatyckich pojawiły się w naszych kuchniach nowe akcesoria. Jednym z nich jest patelnia wok — wykorzystywana głównie w kuchni chińskiej, sprawdzająca się jednak w restauracjach o różnym profilu. Jak wygląda wok, do czego służy i jaki kupić? Dziś przyglądamy się dużej patelni o charakterystycznym wyglądzie.

Czym jest wok? Patelnia z Dalekiego Wschodu

Oryginalny wok powstał po to, aby umożliwiać szybkie smażenie w ruchu — to metoda przyrządzania potraw, która jest bardzo charakterystyczna dla Dalekiego Wschodu. Drobno pokrojone składniki podgrzewane są przez krótki czas na bardzo intensywnym ogniu; są stale mieszane, a wielkość i kształt naczynia pozwala robić to sprawnie i bezpiecznie. Wok kantoński przypomina bardziej miskę niż patelnię, ma dwa uchwyty zamiast jednego, z kolei nowszy wok mandaryński i pekiński bardziej przypomina znaną nam patelnię wok.

Tradycyjne, chińskie woki żeliwne były stosowane nieco inaczej niż dziś: miskę wkładano w otwór w kuchni węglowej, dlatego nie dochodziło do stałego podrzucania i mieszania. Współczesnym odpowiednikiem jest wok ze stali węglowej, zwykle mający średnicę 30-40 centymetrów. Zachodnia patelnia wok, zainspirowana uwielbianą kuchnią orientalną, często wykonana jest z aluminium pokrytym warstwą teflonową lub tytanową. W dobrych sklepach znajdziemy woki stalowe, które świetnie odwzorowują smak i klimat wschodnich restauracji.

Jak używać wok? Jaki wybrać do restauracji?

Duże, głębokie patelnie wok słusznie kojarzą się z azjatyckimi knajpkami i ulicznymi targami, na których kucharze sprawnie przygotowują aromatyczne dania. Czy możemy je wykorzystywać w polskich domach i restauracjach? Zaletą korzystania z woka jest szybkie gotowanie oraz możliwość używania bardzo małej ilości tłuszczu do smażenia. Docenią ją osoby dbające o zdrowie i figurę. Sprawdzą się wszędzie tam, gdzie liczy się czas: zarówno w domu, jak i w lokalu gastronomicznym.

Patelnia wok pozwala na przygotowanie pysznych dań jednogarnkowych. W tym celu należy wrzucać poszczególne składniki, zaczynając od najtwardszych, a kończąc na najdelikatniejszych. Najpierw smażymy mięso, później twarde warzywa, na końcu miękkie oraz sosy i przyprawy. Ciągły ruch patelni, do którego doprowadzają wprawieni kucharze azjatyccy, może być zastąpiony mieszaniem łyżką. Przydatny będzie wok z pokrywką, chroniący zawartość przed wypadaniem. Z czasem każdy może nauczyć się robić to z taką samą gracją jak oni!

Jeśli więc dysponujemy restauracją z otwartą kuchnią, wykorzystajmy to. Manewrowanie wokiem przez kucharza z pewnością przyciągnie spojrzenia. To doskonały element marketingowy — przyrządzanie orientalnych dań na odpowiednich naczyniach wygląda bardziej profesjonalnie… i wydaje się smaczniejsze. Do otwartej kuchni warto wybrać wok żeliwny lub stalowy — różniący się wyglądem od tych patelni, które używamy w domowych kuchniach.

Żeliwo jest ciężkie i potrzebuje dużo czasu, aby się rozgrzać; z drugiej strony — jest bardzo wytrzymałe i długo utrzymuje ciepło. Dobrą alternatywą jest wok ze stali węglowej lub nierdzewnej, jak również patelnia aluminiowa z powłoką. Stal nierdzewna i aluminium są tańsze od poprzednich propozycji, ale jeśli będziemy o nie dbać, posłużą latami.

Pamiętajmy o przystosowaniu woka do kuchenki. Możemy nabyć nowoczesny wok na indukcję lub wybrać tradycyjny wok do opalania nad ogniem, a do niego dokupić specjalną  obręcz nad palnik lub kuchenkę gazową. Najlepiej prezentowałby się wok żeliwny na ognisko, ale nie w każdych warunkach uda się to zrealizować.

Gdzie kupić gastronomiczną patelnię wok?

Dobra patelnia wok posłuży lokalowi przez wiele lat — niezależnie od tego, czy jest zorientowany na kuchnię wschodnią, czy może polską. Wyposażenie warto wybierać w sklepach gastronomicznych, np. Gastropuls.pl, wybierając solidne produkty przystosowane do częstego gotowania i smażenia. Ceny wahają się od kilkudziesięciu do kilkuset złotych — w zależności od rozmiaru i materiału, z jakiego są wykonane.

Gotowanie - najnowsze informacje