poniedziałek, 13 lipca 2020 08:15

W bocheńskim szpitalu otwarto nową kuchnię za 2,5 mln złotych

Autor Mirosław Haładyj
W bocheńskim szpitalu otwarto nową kuchnię za 2,5 mln złotych

W ramach realizacji inwestycji otwarto nie tylko nową kuchnię, ale i salę konferencyjną.

Inwestycja, która trwała kilka miesięcy kosztowała ponad 2,5 mln złotych. Zdecydowaną cześć tej kwoty pochłonęły prace budowlane. W ramach modernizacji wykonywanej na podstawie projektu bocheńskiej firmy Invest-Solid wymienione zostały wszystkie instalacje, w tym także wentylacyjna. Wymieniona została także wewnętrzna stolarka.

Realizacja inwestycji przez firmę Dom-Plast z Radziszowa nie była prosta, bowiem kuchnia nie została zamknięta, przez cały czas były w niej przygotowywane posiłki dla pacjentów. Zadanie musiało być podzielone na kilka etapów.

Co zrobiono? W ramach inwestycji wyburzono istniejące ściany działowe i wybudowano nowe. To doprowadziło do efektywniejszego wykorzystania 370 metrów kwadratowych i zagospodarowania tego miejsca na nowo. W efekcie  powstała między innymi nowa sala konferencyjna.

– To miejsce robi teraz wrażenie. Gdy zobaczyłem je rok temu, przypominało czasy „poprzedniej epoki”. Nie mieliśmy wątpliwości, że to zadanie trzeba wesprzeć, dlatego zrobiliśmy to przekazując ponad milion złotych. To zresztą kolejna inwestycja w szpitalu wsparta przez Zarząd Powiatu, który w ten sposób realizuje złożone mieszkańcom powiatu bocheńskiego obietnice  

– podkreślał  podczas uroczystego otwarcia starosta.

– Zdrowe i wartościowe posiłki są ważnym elementem leczenia, dlatego mając na uwadze naszych pacjentów, ale też personel, zdecydowaliśmy się na tę inwestycję  

– mówił Jarosław Kycia, dyrektor szpitala podczas otwarcia kuchni w Szpitalu Powiatowym w Bochni.

Modernizacja to także nowe wyposażenie kuchni w między innymi piece konwekcyjno-parowe, które  dostarczyła bocheńska firma Estramo. Sprzęt ten pozwoli na przygotowywanie jeszcze zdrowszych posiłków. Kuchnia w Szpitalu Powiatowym w Bochni przygotowuje  codziennie około 200 obiadów.

Podczas uroczystego spotkania dyrektor i starosta podziękowali wszystkim, którzy wsparli to  zadanie. Podziękowania otrzymali: Jarosław Marszałek właściciel  firmy PHU Dom-Plast z Radziszowa, Renata Plewniak Kierownik Działu Żywienia, dietetyk Szpitala Powiatowego w Bochni, Agnieszka Kozub właścicielka firmy Estramo z Bochni, Jan Komasa Kierownik Działu Techniczno-Gospodarczego w Szpitalu Powiatowym w Bochni, Magdalena Walosek zastępca Kierownika Działu Techniczno-Gospodarczego w Zakresie Żywienia w Szpitalu Powiatowym w Bochni, Marta Dziedzic Kierownik Działu Zaopatrzenia i Zamówień Publicznych w Szpitalu Powiatowym w Bochni, Andrzej Makowiec Inspektor Nadzoru w Szpitalu Powiatowym w Bochni, Jolanta Korbut Główna Księgowa, Kierownik Działu Ekonomiczno-Finansowego w Szpitalu Powiatowym w Bochni i Jacek Krawczyk właściciel firmy Invest-Solid S.C.

Inf. i foto: Szpital w Bochni

Bochnia

Bochnia - najnowsze informacje