W UG Kozy zakończ\ył się nabór wniosków w ramach Programu użyczania kompostowników na terenie Gminy Kozy. W ślad za akcją samorząd przypomina zasady prawidłowego kompostowania:
Kompostowanie, to naturalna metoda zagospodarowania odpadów komunalnych, polegająca na rozkładzie substancji organicznych przez mikroorganizmy, dżdżownice, itp.
Aby uzyskać dobrej jakości kompost, należy stosować się do kilku podstawowych wskazówek:
1. Kompostownik należy umieścić w zacienionym miejscu, bezpośrednio na gruncie, tak, aby umożliwić dostęp mikroorganizmom i dżdżownicom do kompostu i zapewnić swobodny przepływ tlenu i nadmiaru wody
2. Kompostowany materiał należy układać w kompostowniku warstwami, a przed wrzuceniem kolejnej partii, przemieszać górną warstwę. Aby umożliwić dostęp tlenu do składowanego materiału, warto tworzyć warstwy z drobnych gałązek i nie ubijać kompostu.
3. Kompostować należy: - skoszoną trawę (najlepiej przeschniętą i zwiędniętą), -chwasty, liście, kwiaty, -gałązki żywopłotu, -igły sosnowe, -obierki warzyw, owoców, -zgniecione skorupki jaj, -fusy z kawy i herbaty, -niezadrukowaną tekturę i papier.
4. Nie wolno kompostować:
- popiołu i węgla drzewnego,
- papieru kolorowego,
- chorych roślin,
- odchodów zwierzęcych,
- mięsnych odpadów i kości,
- ścieków i chemikaliów,
- odpadów nieulegających biodegradacji. Kompost wytwarza się od 8 do 12 tygodni, w zależności jaki materiał był składowany.
Dojrzały kompost ma ciemny kolor, jest kruchy i grudkowaty.
Stosowanie kompostu nie grozi przenawożeniem ani zatruciem środowiska, dlatego można wykorzystywać go do użyźniania gleby bez ograniczeń.
Więcej na stronie internetowej Gminy: www.kozy.pl
Info/Foto: UG Kozy