piątek, 5 stycznia 2024 13:30

Biszkopt będzie super puszysty i wysoki! Proste triki

Autor Katarzyna Domagała
Biszkopt będzie super puszysty i wysoki! Proste triki

Biszkopt to podstawa wielu pysznych ciast, m.in. tortów. Ci, którzy go pieką, starają się, by był puszysty, delikatny i wysoki. Aby to uzyskać, często dodajemy popularny proszek do pieczenia, jednak są inne, sprawdzone przez nasze babcie triki, dzięki którymi biszkopt zawsze wyrośnie i będzie puszysty. Podpowiadamy kilka najbardziej sprawdzonych.

Biszkopt to jedno z najpopularniejszych ciast, które, zapewniamy, nie jest trudne w przygotowaniu. Wystarczą odpowiednie i dobrej jakości składniki, trochę skupienia i cierpliwości oraz sprawne ręce. Pomocne mogą okazać się również sprawdzone triki, które stosowały jeszcze nasze babcie, by ich biszkopty były wysokie, puszyste i delikatne w smaku.

Składniki

Aby przygotować biszkopt, będziecie potrzebować:

  • 3/4 szklanki mąki tortowej pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru

Sposób przygotowania

  • Przygotuj wszystkie składniki. Jajka wyjmij odpowiednio wcześnie z lodówki (dzięki temu masa jajeczna będzie lepiej napowietrzona), a mąkę przesiej (dzięki temu unikniesz powstawania gródek w cieście).
  • Oddziel żółtka od białek. Białka umieść w misce i ubij na sztywną pianę. Z powodzeniem zrobisz to mikserem. Pamiętaj, by zrobić to szybko – to gwarancja puszystego wypieku.
  • Do ubitej piany powoli dodawaj cukier.
  • Następnie dodaj żółtka.
  • Miksując na wolnych obrotach powoli dodawaj mąki, najpierw ziemniaczaną, później pszenną.
  • Gdy wszystkie składniki stworzą delikatną masę, przelej ją do formy.
  • Piecz przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (najlepiej z włączonym termoobiegiem).

Inne triki na puszysty biszkopt

Składniki i postępowanie krok po kroku zgodnie z recepturą to podstawa dobrego biszkoptu. Warto jednak postawić sobie poprzeczkę i wykonać jeszcze jeden sprytny trik – zaraz po wyjęciu ciasta z piekarnika, zrzuć go z wysokości około 30-40 centymetrów. Dzięki temu ciasto nie oklapnie wraz z utratą temperatury. To dlatego, że podczas energicznego zrzucenia pozbywamy się pęcherzy gwałtownie. W efekcie biszkopt zachowuje sprężystość i nie traci znacznie na wysokości.

Widzicie? By upiec puszysty biszkopt wcale nie potrzebujemy popularnego proszku do pieczenia!

Foto: Pixabay

Gotowanie - najnowsze informacje

Rozrywka