piątek, 18 września 2020 14:06

Domowy dżem z dzikiej róży

Autor Głos 24
Domowy dżem z dzikiej róży

Z przykrością stwierdzamy, że dżemy znikają z naszych stołów. Kiedyś nieodzowny element śniadania dziś staje się niezbyt często spotykanym dodatkiem na szwedzkich stołach, po który bardzo rzadko sięgamy. Niesłusznie. Dżemy to bomby witaminowe i energia na cały dzień, która nie powinna być pomijana przy śniadaniu.

Oczywiście najlepsze dżemy to te domowe, które przygotowane są tylko z najlepszych składników i w 100% naturalne. Dlatego też przygotowaliśmy dzisiejszy przepis, czyli przepis na dżem domowy z dzikiej róży i jabłek.

Składniki:

  • 600 g zielonych jabłek
  • 875 g owoców z dzikiej róży
  • 80 ml czerwonego wina
  • 1 pomarańcza
  • 850 g cukru żelującego 1:1.

Przygotowanie:

  1. Na początek należy owoce dzikiej róży umyć i osuszyć. Usuńmy łodyżki i nasady kwiatów. Przekrójmy owce na pół i starannie wydrążmy nasiona.
  2. Przełóżmy owoce do garnka, wlejmy 200 ml wody i czerwone wino. Doprowadźmy do wrzenia i gotujmy około 20 minut czasu na średnim płomieniu, aż będą miękkie.
  3. W dostatecznie dużym garnku umieśćmy gęste sito i przecedźmy przez nie dzikie róże. Owoce przetrzyjmy przez sito do innego naczynia. Odważmy 550 g przecieru owocowego i włóżmy do garnka z sokiem.
  4. Jabłka umyjmy i obierzmy, pokrójmy na ćwiartki i usuńmy gniazda nasienne. Miąższ pokrójmy w kostkę i dodajmy do przecieru i soku z dzikiej róży.
  5. Pomarańczę sparzmy i osuszmy. Skórkę zetrzyjmy, sok wyciśnijmy i razem przełóżmy do dzikiej róży. Wymieszajmy z cukrem żelującym.
  6. Gotujmy około 60 minut czasu pod przykryciem na bardzo małym płomieniu. Następnie doprowadźmy do wrzenia i ciągle mieszając, gotujmy około 7-8 minut czasu na dużym płomieniu. Sprawdźmy, czy dżem zastyga. Jeśli nie, jeszcze chwilę gotujmy.

Dżemem napełnijmy wysterylizowanej wcześniej słoiki. Zabrudzone konfiturą brzegi od razu wytrzyjmy czystą ściereczką. Słoiki zamknijmy i odstawmy na około 5-6 minut czasu do góry dnem. Potem z powrotem ustawmy wieczkiem do góry i zostawmy do całkowitego ostygnięcia.

______________________

Autor: Martyna Pietruszka, właścicielka bloga kulinarnego https://prostepesto.pl

Gotowanie - najnowsze informacje