sobota, 28 września 2019 21:13

Jak nie marnować jedzenia - pojawiają się nowe możliwości

Autor Artykuł sponsorowany
Jak nie marnować jedzenia - pojawiają się nowe możliwości

Marnowanie jedzenia to palący problem w krajach rozwiniętych, szacuje się, że każdego roku na śmietnikach ląduje kilkadziesiąt ton żywności, która mogłyby być na przykład wykorzystania w celu wykarmienia potrzebujących.

Za to zjawisko najbardziej odpowiedzialne są sklepy wielkopowierzchniowe, w których każdego dnia do kosza trafiają setki tysięcy produktów, z powodów nadwyżek stanów magazynowych, które nie wyprzedały się przed terminem upływu daty ważności produktów. Zjawisko to jednak ma szansę zmienić wchodząca w życie ustawa przeciwdziałającą marnotrawieniu jedzenia opisana tutaj, dzięki jej wprowadzeniu sklepy wielkopowierzchniowe i nie tylko mają pełne prawo, a nawet obowiązek przekazywać niesprzedaną żywność do organizacji charytatywnych takich jak na przykład Banki Żywności. Jednak sklepy to nie jedyne miejsca, gdzie marnowane jest jedzenie, w naszych domach, także nieobce jest zjawisko marnowania jedzenia, warto zwrócić uwagę na ten problem, który nie tylko wpływa na nasze środowisko, ale także domowy budżet.

Jak nie marnować jedzenia w domu

Według wielu raportów Polacy kupują za dużo jedzenia, przez co nie są w stanie go wykorzystać, a w efekcie wyrzucają je do śmietników, marnując tym samym setki złotych. Chcąc bardziej racjonalni podchodzić do kwestii zakupów spożywczych, warto rozważyć kilka opcji, które ma niezwykle pomocne i skuteczne. Przede wszystkim najskuteczniejszym sposobem jest planowanie posiłków na cały tydzień. Przeglądając Kaufland gazetki promocyjne czy też gazetki Netto lub innych sklepów, możemy skomponować pełen jadłospis na cały tydzień, wraz z potrzebną listą zakupów do jego wykonania, dzięki czemu nie kupujemy niepotrzebnych produktów, a wszystkie zakupy są wykorzystywane.

Kupuj na promocjach i oszczędzaj

Kaufland gazetka promocyjna, pozwala na zorientowanie się w cenach danych produktów i obowiązujących promocjach, dzięki czemu zakupy nie tylko będą tańsze, ale także bardziej przemyślane. Przed wyjściem na zakupy warto odpalić internet i przejrzeć także oferty innych sklepów Netto gazeta, bardzo często oferuje swoim klientom sezonowe promocje na owoce i warzywa. Dzięki takiemu działaniu jesteśmy w stanie kupować mniej, jednak bardziej potrzebnych produktów, które z pewnością zostaną wykorzystane w naszej kuchni.

To nasz wspólny cel

Marnowanie jedzenia to nie tylko marnowanie pieniędzy, to także przyczynianie się do degradacji środowiska naturalnego, do wyprodukowania każdego z produktów niezbędne jest zużycie energii elektrycznej, wody, a także innych zasobów naturalnych. Kiedy produkty te są nie wykorzystywane, cała praca i wykorzystanie wszystkich elementów, jakie oferuje nam środowisko, idzie na marne. Dlatego tak ważne jest zwiększenie świadomości wśród konsumentów na temat wykonywania zakupów, które są oni w stanie faktycznie zużyć. Dzięki takiemu działaniu możemy pomóc w ochronę środowiska, a także wykarmić wiele potrzebujących osób.

Gotowanie - najnowsze informacje