sobota, 19 września 2020 14:06, aktualizacja 4 lata temu

Jak zrobić domowy ketchup?

Autor Głos 24
Jak zrobić domowy ketchup?

Ketchup to produkt, który zawsze znajdziemy w lodówce. Nieodzowny element naszej kuchni, najpopularniejsza przyprawa do wszelkich dań. Od parówek po kanapki a także element sosów. Dodaje pomidorowego aromatu każdym daniom. Dlatego też powinien być najwyższej jakości.

Nie od dziś wiadomo, że to co najlepsze to domowe. Stąd też nasza dzisiejsza propozycja czyli domowy ketchup tylko z naturalnych składników. Ketchup taki nadaje się do spożycia przez około 10-12 miesięcy czasu, jeśli przechowywany jest w chłodnym i ciemnym miejscu. Dlatego też nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować sobie roczny zapas domowego ketchupu.

Składniki:

  • 5 średnich ząbków czosnku
  • 3 kg dojrzałych pomidorów
  • 77 g cukru
  • 30 g suszonych pomidorów
  • 150 g cebuli
  • 4 ziarna kardamonu
  • 8 goździków
  • 2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • pół łyżeczki mielonych kwiatów muszkatołowych (macis)
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 150 ml octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki soli.

Przygotowanie:

  1. Na początek należy pomidory umyć, usunąć nasady łodyżek, pokroić w sporą kostkę i włożyć do dużego garnka. Czosnek i cebule obieramy, siekamy i dodajemy do pomidorów.
  2. Suszone pomidory kroimy w kostkę i wraz z resztą składników dodajemy do świeżych pomidorów.
  3. Całość należy dokładnie wymieszać. Następnie pomidory doprowadzamy do wrzenia, potem gotujemy około 120 minut czasu na bardzo małym płomieniu, aż płyn wyparuje, a pomidory zmniejszą objętość o 1/3.
  4. Słoiki lub butelki wyparzmy i odstawmy otworem do dołu na czystą ściereczkę.
  5. Mieszankę pomidorową przetrzyjmy przez sito i jeszcze raz zagotujmy. Jeśli ketchup jest jeszcze za rzadki, gotujmy tak długo, aż będzie miał właściwą konsystencję.
  6. Gorącym ketchupem napełnijmy słoiki lub butelki. Ustawmy je do góry dnem. Po 5-6 minutach odwróćmy zakrętką do góry i odstawmy do całkowitego ostudzenia.

______________________

Autor: Martyna Pietruszka, właścicielka bloga kulinarnego https://prostepesto.pl

Gotowanie - najnowsze informacje

Rozrywka