poniedziałek, 23 września 2019 23:25

Jesteś tym, co jesz, czyli kilka słów o wartościowym mięsie

Autor Mateusz Łysik
Jesteś tym, co jesz, czyli kilka słów o wartościowym mięsie

Żyjemy w czasach, w których zaczęliśmy zwracać uwagę na to, co ląduje na naszym talerzu. Staramy się jeść zdrowiej, ekologicznie, dbać bardziej o zdrowie, zdawać sobie sprawę, że przysłowiowe „jesteś tym, co jesz” ma w sobie więcej prawdy, niż wszyscy myśleli. Coraz częściej sięgamy po produkty z oznaczeniami BIO i EKO, wierząc, że oznaczenie to jest gwarancją kupna produkty naturalnego i bez sztucznych składników. Niestety to, że kurczak czy szynka wieprzowa są oznaczone jako produkty organiczne, wcale nie oznacza, że rzeczywiście takie są.

Dziczyzna – produkt prawdziwie ekologiczny i naturalny

Mięso wieprzowe czy drobiowe, które kupujemy w hipermarketach czy sklepach mięsnych, pochodzi z hodowli. W hodowlach żywca nie ma podziału na „zwierzęta bio” i „zwierzęta nie-bio”, wszystkie żyją w tych samych warunkach – egzystują w zbyt małych klatkach i ścisku, karmione są paszą z GMO, faszerowane są sztucznymi hormonami i antybiotykami, które umożliwiają im szybszy wzrost i możliwość wzmożonego wyeksploatowania. Wszystkie żyją w stresie i w stresie umierają. Następnie, zanim mięso drobiowe i wieprzowe trafi do sprzedaży, nastrzykiwane jest kilkukrotnie wodą, tak, aby kawałek mięsa ważył więcej, a więc i więcej kosztował.

Co więc zrobić, jeśli nie potrafimy przestawić się na dietę wegetariańską i zrezygnować z jedzenia mięsa, ale jednocześnie chcąc jeść mięso najwyższej jakości? Wystarczy wybierać mięso z dziczyzny. Dziczyzna, czyli mięso z dzika, sarny czy jelenia, to najzdrowsze i najnaturalniejsze mięsiwo, jakie dostępne jest na polskim rynku. Dziko żyjące zwierzęta karmią się tym, co znajdą w leśnym menu, mają nieograniczoną swobodę ruchu, nie znają poczucia stresu, i nie są poddawane ingerencjom człowieka. To wszystko sprawia, że dziczyzna, to jedyne mięso, które jest w stu procentach BIO i EKO.

Dziczyzna – wyjątkowe właściwości i niepowtarzalny smak lasu

Mięso z dzika, sarny czy jelenia, dzięki naturalnemu trybowi życia i zdrowej diecie, jest bogate w składniki, które są niezbędne ludzkiemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Dziczyzna posiada dużą zawartość witamin z grupy B, łatwoprzyswajalnego żelaza, wapnia, magnezu i fosforu, a także wartościowego białka, a przy tym wszystkim jest mięsem chudym, o niskiej kaloryczności i niskim cholesterolu. Dziczyzna jest produktem idealnym dla osób cierpiących na choroby układu krwionośnego, między innymi miażdżycę, anemię, nadciśnienie tętnicze, a także dla osób, które chcą schudnąć i stosować zdrową dietę. Dziczyzna, dzięki nieobecności sztucznych hormonów i antybiotyków, nie powoduje występowania zaburzeń i objawów jednej z najczęstszych chorób cywilizacyjnych, jaką jest alergia pokarmowa. Jak więc widać, dziczyzna działa prozdrowotnie dla naszego organizmu, a przy tym obłędnie smakuje. Jeśli ktoś zastanawia się, jak smakuje dziczyzna, to odpowiedź może być tylko jedna – dziczyzna smakuje lasem. Jak to możliwe? Dziki, sarny i jelenie jedzą to, co ofiaruje im natura: grzyby, żołędzie,owoce leśne, bukiew, leśne zioła. Każdy z tych przysmaków posiada mocny i charakterystyczny aromat, który przenika do mięsa, a następnie do potraw, które z dziczyzny przyrządzamy. Nie ważne więc, czy przyrządzasz dziczyznę pieczoną, smażoną, grillowaną, duszoną, wędzoną, czy też w formie zupy na wywarze z dziczyzny – każde danie pachnieć i smakować będzie lasem. Warto również zaznaczyć, że dziczyzna to bardzo wdzięczne mięso, z którego przygotujesz wiele smacznych posiłków, także wyrobów z dziczyzny w postaci pasztetu z sarny, smalcu z dzika, krakowskiej suchej z jelenia, kabanosów, salami, chorizo czy kiełbasy myśliwskiej. Nie obawiaj się tego, że dziczyzna jest trudniejsza w przygotowaniu, niż mięso wieprzowe czy drobiowe, bo tak nie jest. Dziczyzna kupiona w sprawdzonym miejscu jest już przygotowana do jedzenia – jest skruszała oraz rygorystycznie przebadana weterynaryjnie, dzięki czemu masz gwarancję, że jesz mięso najwyższej jakości.

Cena mięsa z dziczyzny, czyli dlaczego dzik jest droższy od świni

Odpowiedź na to pytanie jest oczywista – im produkt jest lepszej jakości, tym jego cena jest wyższa. Produkty wysokiej jakości, które nie są produkowane na masową skalę, są towarem droższym od tych, które występują w hurtowych ilościach. Warto przy tym pamiętać, że cena mięsa z dziczyzny jest wprost proporcjonalna do jakości i prozdrowotnych właściwości dziczyzny – idealna.

Artykuł powstał przy współpracy z https://lesniczowka.net

Gotowanie - najnowsze informacje