Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed pleśnią na owocach i warzywach. Wytwarza ona toksyny niebezpieczne dla naszego zdrowia. Co więcej, nie wystarczy odkroić uszkodzonej części produktu... Nawet najmniejszy obszar zajęty pleśnią sprawia, że cały produkt staje się niejadalny.
– Sezon na owoce i warzywa w pełni. Świeże produkty to pyszne i zdrowe urozmaicenie naszej diety – przekazał GIS. W zamieszczonej w mediach społecznościowych informacji zaznaczył jednak, że jeżeli np. na pomidorze czy śliwce pojawi się plamka pleśni, to takie jedzenie należy wyrzucić w całości. Pleśń wytwarza toksyny niebezpieczne dla naszego zdrowia.
Pleśń, która powstaje na uszkodzonych i psujących się produktach w postaci białego, szarego lub zielonkawego nalotu to grzyb. Toksyny pleśni, czyli mikotoksyny powodują ostre lub przewlekłe zatrucia zwane mikotoksykozą.
Do najbardziej niebezpiecznych rodzajów mikotoksyny zaliczyć można:
- aflatoksynę
- patulinę
- zearalenon
- fumonizyny
- ochratoksynę A
- deoksyniwalenol
🍎🥒🍒Sezon na #owoce i #warzywa w pełni. Świeże produkty to pyszne i zdrowe urozmaicenie naszej diety. Co jednak zrobić,...
Opublikowany przez Główny Inspektorat Sanitarny Wtorek, 30 sierpnia 2022
Jeżeli na produkcie pojawi się pleśń, to wiele wskazuje na to, że mikotoksyny są obecne już nie tylko na jego „skażonym” fragmencie. Zatrucie pleśnią może spowodować uszkodzenie wątroby, skóry, błon śluzowych czy też zaburzenie funkcjonowania układu krwionośnego, pokarmowego, nerek i obrzęki płuc.
Fot. Ilustracyjne/Unsplash