13 i 14 kwietnia pod Wieżycą w gminie Oleśnica odbyła się II edycja kulinarnych spotkań XIII-wiecznych "Kwietniowe Kurczaki". W spotkaniu rekonstruktorów, którzy w tradycyjny sposób przyrządzali potrawy (w tym tytułowe pieczone na ogniu kurczaki!) prócz gospodarzy - Bractwa Rycerskiego Poczet Bagiennych z Wieżycy, udział wzieli współorganizatorzy: Rycerze Chrystusowi Bracia Dobrzyńscy z Krakowa (których będzie można spotkać 24 kwietnia na tradycyjnym Święcie Rękawki na krakowskim Podgórzu) oraz Joannici z Mielca i przedstawiciele Bractwa Świętego Jakuba.
Druga edycja warsztatów kulinarnych Braci Dobrzyńskich odbyła się pod Wieżycą we współpracy z Bractwem Rycerskim „Poczet Bagiennych z Wieżycy” - relacjonuje główny organizator Wojciewch Maniak. "Mimo fatalnej pogody i równie kiepskiej prognozy wszyscy zgłoszeni wcześniej rekoni przybyli na bagno. Okazało się jednak, że opady śniegu i deszczu pozostawili w swych miejscach zamieszkania, a dotarli w miejsce słoneczne. W nadspodziewanie dobrych warunkach przygotowano pierwszy wsad – 3 kurczaki, a wkrótce zapłonęły dwa kolejne paleniska z rusztem i koksownikiem. Do zmroku trwało przygotowanie kolejnych, pysznych potraw spożywanych przy wspólnym stole. Oprócz organizatorów przybyli Joannici z Mielca i przedstawiciele Bractwa Świętego Jakuba. Łącznie aż 27 rekonstruktorów spędziło wspólnie czas na gotowaniu i planowaniu nowego sezonu. Nie zabrakło też elementów treningowych. Ćwiczono rzut oszczepem i strzelanie z łuku. To już drugie spotkanie reko pod Wieżycą w tym roku. Sezon zapowiada się ciekawie – już w kalendarzu Bagiennych jest 15 imprez, a zapisany jest dopiero do sierpnia.
Organizatorzy swoją misję traktują tak poważnie, że na ich imprezy zapraszają nawet stylizowane na manuskryptowe ryciny plakaty.
foto: Pruscy Rycerze Chrystusowi Bracia Dobrzyńscy
Zobacz też: