Naukowcy z North Carolina State University twierdzą, że niektóre pokarmy mogą stać się pomocne w walce z koronawirusem.
Badania prowadzone przez naukowców z North Carolina State University pokazały, że składniki obecne w zielonej herbacie, winogronach dwóch odmian muscadine, kakao i gorzkiej czekoladzie przyłączają się do różnych fragmentów kluczowej dla wirusa proteazy.
Proteazy to enzymy, które są potrzebne komórkom do życia i wirusom do namnażania. Naukowcy odkryli, że niektóre składniki diety działają na proteazę Mpro koronawirusa.
– Mpro obecna w SARS-CoV-2 jest wirusowi potrzebna, aby mógł się replikować i składać w całość. Jeśli będziemy mogli ją zahamować lub unieszkodliwić, wirus zginie
– mówi prof. Xie, autor publikacji, która ukazała się w piśmie "Frontiers in Plant Science" i dodaje:
– Mpro ma część przypominającą kieszeń, która wypełnia się tymi substancjami. Kiedy kieszonka ta zostanie zapełniona, proteaza traci swoją ważną funkcję.
Inf.: radiozet.pl
Fot.: Photo by Mehrad Vosoughi on Unsplash