piątek, 18 września 2020 13:00

Przepis na pieczone ziemniaczki

Autor Głos 24
Przepis na pieczone ziemniaczki

Czas na zmiany. Warto w swojej kuchni trochę poeksperymentować, by cieszyć się nowym smakiem swoich ulubionych potraw. Chrupiąca skórka? A to wszystko dzięki wyjątkowej marynacie. Ziemniaki od dawna królują na naszych stołach, przez znanych i mniej znanych kucharzy komponowane z wieloma innymi elementami, jak chociażby dodatek do mięs czy też sałatek.

Pieczone ziemniaczki stworzone według tego przepisu charakteryzują się złotą i chrupiącą skórką, a to wszystko dzięki magicznej pikantnej marynacie z czosnkiem, sosem sojowym oraz miodem.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki łagodnej musztardy (dowolna, może też być ziarnista)
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • sól oraz zioła suszone do smaku (majeranek, oregano, bazylia)

Przygotowanie:

  1. Na początek należy dokładnie umyć ziemniaki, wyłożyć je do rondla i zalać wodą. W momencie gdy zacznie wrzeć odrobinę posolić i gotować na średnim ogniu na pół twardo.
  2. Ugotowane ziemniaki odcedź, odstawić do wystygnięcia.
  3. Marynata: w misce należy wymieszać sos sojowy z miodem i musztardą, doprawić suszonymi ziołami, czosnkiem a na końcu dodać olej roślinny. Dodatkowa sól nie jest potrzebna gdyż sos sojowy jest słony oraz ziemniaki były ugotowane w osolonej wodzie.
  4. Ugotowane ziemniaki, bez obierania trzeba pokroić w plastry i włożyć do miski z marynatą, odstawić na chwilę.
  5. Formę delikatnie wysmarować masłem i położyć na niej ziemniaki.
  6. Piec w 200oC do momentu aż będą miały ładny, złoty kolor.

Ulubione ziemniaki przygotowane w nowy sposób będą doskonale prezentować się na talerzu jako sycące, samodzielne danie. Ziemniaczki możesz urozmaicić dodatkiem sera lub ulubionego sosu.

______________________

Autor: Martyna Pietruszka, właścicielka bloga kulinarnego https://prostepesto.pl

Gotowanie - najnowsze informacje