Czas na zmiany. Warto w swojej kuchni trochę poeksperymentować, by cieszyć się nowym smakiem swoich ulubionych potraw. Chrupiąca skórka? A to wszystko dzięki wyjątkowej marynacie. Ziemniaki od dawna królują na naszych stołach, przez znanych i mniej znanych kucharzy komponowane z wieloma innymi elementami, jak chociażby dodatek do mięs czy też sałatek.
Pieczone ziemniaczki stworzone według tego przepisu charakteryzują się złotą i chrupiącą skórką, a to wszystko dzięki magicznej pikantnej marynacie z czosnkiem, sosem sojowym oraz miodem.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki łagodnej musztardy (dowolna, może też być ziarnista)
- 4-5 ząbków czosnku
- 1 łyżka miodu
- sól oraz zioła suszone do smaku (majeranek, oregano, bazylia)
Przygotowanie:
- Na początek należy dokładnie umyć ziemniaki, wyłożyć je do rondla i zalać wodą. W momencie gdy zacznie wrzeć odrobinę posolić i gotować na średnim ogniu na pół twardo.
- Ugotowane ziemniaki odcedź, odstawić do wystygnięcia.
- Marynata: w misce należy wymieszać sos sojowy z miodem i musztardą, doprawić suszonymi ziołami, czosnkiem a na końcu dodać olej roślinny. Dodatkowa sól nie jest potrzebna gdyż sos sojowy jest słony oraz ziemniaki były ugotowane w osolonej wodzie.
- Ugotowane ziemniaki, bez obierania trzeba pokroić w plastry i włożyć do miski z marynatą, odstawić na chwilę.
- Formę delikatnie wysmarować masłem i położyć na niej ziemniaki.
- Piec w 200oC do momentu aż będą miały ładny, złoty kolor.
Ulubione ziemniaki przygotowane w nowy sposób będą doskonale prezentować się na talerzu jako sycące, samodzielne danie. Ziemniaczki możesz urozmaicić dodatkiem sera lub ulubionego sosu.
______________________
Autor: Martyna Pietruszka, właścicielka bloga kulinarnego https://prostepesto.pl