Sklepowe półki są dziś wypełnione wszelakimi produktami żywnościowymi. Większość z nich zawiera jednak olbrzymie ilości konserwantów i chemii. W kontekście zbliżających się wielkimi krokami świąt, warto postawić na tradycyjne produkty, tworzone z pasją i miłością. Te od bioFARMY są naturą zamkniętą w szklanej butelce.
Zakwasy Cioci Stasi – Żurek, Barszcz Biały, Barszcz Czerwony – to produkty, które są niezwykle zdrowe, posiadając jednocześnie leczniczy wpływ na organizm człowieka. Zupy od Cioci Stasi produkowane są z najwyższej jakości naturalnych składników, bez sztucznych aromatów, czy przyspieszaczy kiszenia – cały proces opiera się na tradycyjnych metodach, zgodnie z recepturą Cioci Stasi. Woda wykorzystywana do produkcji pochodzi z głębinowego źródła – dzięki izolacji od zewnętrznych zanieczyszczeń jest krystalicznie czysta oraz zawiera cenne składniki mineralne. - Zakwasy na zupy i kiszone soki, które produkujemy, są w stu procentach naturalne, bez jakichkolwiek konserwantów – podkreśla właściciel firmy Leszek Włodarczyk.
BioFARMA jest firmą z kilkuletnią tradycją. Powstała w 2017 roku, a głównym założeniem właścicieli, którzy inspirację otrzymali właśnie od Cioci Stasi, jest produkcja zdrowej żywności ze zdrową energią. Właściciele wierzą, iż kluczem do rozwoju i powodzenia firmy jest przede wszystkim wsparcie rodziny. Dlatego bioFARMA jest firmą rodzinną, której produkty są dziś najlepszymi – Żurek Żytni jest tegorocznym laureatem Małopolskiego Festiwalu Smaku w konkursie na najsmaczniejszy produkt.
Żurek Żytni od Cioci Stasi to książę wśród najstarszych, tradycyjnych polskich zup. Jego głęboki, wykwintny smak opiera się na aromacie naturalnego żytniego zakwasu z dodatkiem czosnku i soli. Często podawany w wydrążonym bochenku chleba, okraszony jajkiem i kiełbasą. Sycąca potrawa spożywana nie tylko, jako część obiadu, ale również na śniadanie. Żurek Cioci Stasi jest naturalnie ukwaszony i przyprawiony. Nie zawiera konserwantów, barwników i wzmacniaczy smaku. Dlatego też został doceniony – nagroda na Małopolskim Festiwalu Smaku była impulsem i znakiem dla właścicieli, że podążają we właściwym kierunku. – Osobiście sukces uzmysłowił mi, że nasze produkty, oprócz zdrowia, zawierają najważniejszą rzecz, której nie da się zapisać w składnikach na etykiecie – to miłość, rodzina i dzieci oraz fakt, by nigdy się nie poddawać – mówi właściciel bioFARMY.
Dziś pogoń za zyskiem i chęć obniżenia kosztów sprawia, że producenci kiszonych soków i zakwasów dodają do swoich wyrobów konserwanty. Z produktu, który miał być zdrowy, robi się wówczas kolejny niezdrowy wyrób. Kluczem do sukcesu jest jednak natura. Produkowane przez bioFARMĘ zakwasy na zupy i kiszone soki są w stu procentach naturalne. - Swoje produkty pakujemy wyłącznie w szklane butelki, co w przypadku kiszonek i zakwasów jest wręcz konieczne. Zakwasy pakowane w butelki plastikowe typu PET to niemal zbrodnia - kwas reaguje bowiem na plastik i powstaje mieszanka żurku z plastikiem, co nie ma nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem. Jest wręcz odwrotnie – tłumaczy właściciel bioFARMY.
Siedzibą bioFARMY jest Alwernia – otulina Jurajskich Parków Krajobrazowych. To sprawia, iż ma ona dostęp do zdrowej wody, która jest podstawą dobrego zakwasu. Do produkcji używane są najlepsze składniki od sprawdzonych dostawców. - Produkcja naszych zakwasów i soków całkowicie opiera się na prostych i naturalnych technologiach. Nasze żurki, barszcze i soki kiszone powstają w naturalny sposób – kilkanaście dni spędzają w beczkach, co wymaga dużego nakładu pracy i czasu. Jest to jednak najlepszy sposób, aby uzyskać najzdrowszy produkt, dlatego nie rezygnujemy z tego sposobu pomimo faktu, iż obecna technologia pozwala, aby zakwasy powstawały w potężnych maszynach – żurownikach, gdzie gotowy produkt można uzyskać w kilka godzin. Podstawowym celem naszej Firmy jest jednak dostarczanie naturalnych i zdrowych produktów. Dlatego będziemy trzymać się tradycji, dbając o jakość – mówi Leszek Włodarczyk.
Dlaczego zakwas żytni jest tak zdrowy? Otóż w procesie fermentacji uwolnione zostają bardzo ważne dla zdrowia minerały – cynk, magnez, wapń czy żelazo. Bakterie kwasu mlekowego i octowego, rozwijające się podczas fermentacji, wpływają na aktywację enzymów trawiennych i poprawę mikroflory bakteryjnej układu pokarmowego. Zbalansowany probiotyk w jelitach pobudza pracę przewodu pokarmowego, poprawia trawienie i proces wydalania, a także wzmacnia układ odpornościowy.
BioFARMA zadbała o wszystko – aby w pełni ułatwić wydobycie smaku z zup „od Cioci Stasi” - na opakowaniu każdej z nich zamieszczony jest przepis – dzięki temu każdy może rozkoszować się smakiem i aromatem tradycyjnego barszczu, czy żuru.
Produkty bioFARMY można znaleźć w części sieci Lewiatan Małopolska, Jan, Makro, Cash and Carry, Intermarche i sporej ilości małych prywatnych sklepów terenie całej Małopolski i na Śląsku.