Dzisiaj Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie przed spożywaniem popularnej przyprawy. Chodzi o bazylię firmy Bolinero, w której wykryto bakterie Salmonelli.
W próbkach bazylii suszonej zbadanych w ramach kontroli urzędowej stwierdzono obecność bakterii Salmonella.
Bazylia suszona może być dodawana do produktów spożywczych i spożywana bez obróbki termicznej. Pałeczki Salmonella mogą przeżyć nawet po długotrwałym przechowywaniu suchego produktu, a po spożyciu przez człowieka wywołać zatrucia pokarmowe, szczególnie jeśli dodawane są do produktów gotowych do spożycia - czytamy na stronie GIS.
Oto szczegóły przyprawy:
Produkt: Bazylia otarta
Importer: ACOR Sp. z o.o., ul. Rawicka 43, 63-700 Krotoszyn
Zakład Konfekcjonujący: P.P.H.U. MAGRAMA, ul. Zaściankowa 48, 71-230 Szczecin
Dystrybutor: NETTO Sp. z o.o., ul. Motaniec 34, 73-108 Kobylanka
GIS podjął decyzję o wycofaniu ze sprzedaży partii produktów o numerach: 19.11 oraz 19.12 oznaczone datą minimalnej trwałości: 31.08.2021.
Info, foto: GIS