piątek, 21 lutego 2020 13:19

Uwaga! Salmonella w popularnej przyprawie. GIS ostrzega!

Autor Katarzyna Domagała
Uwaga! Salmonella w popularnej przyprawie. GIS ostrzega!

Dzisiaj Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie przed spożywaniem popularnej przyprawy. Chodzi o bazylię firmy Bolinero, w której wykryto bakterie Salmonelli.

W próbkach bazylii suszonej zbadanych w ramach kontroli urzędowej stwierdzono obecność bakterii Salmonella.

Bazylia suszona może być dodawana do produktów spożywczych i spożywana bez obróbki termicznej. Pałeczki Salmonella mogą przeżyć nawet po długotrwałym przechowywaniu suchego produktu, a po spożyciu przez człowieka wywołać zatrucia pokarmowe, szczególnie jeśli dodawane są do produktów gotowych do spożycia - czytamy na stronie GIS.

Oto szczegóły przyprawy:

Produkt: Bazylia otarta

Importer: ACOR Sp. z o.o., ul. Rawicka 43, 63-700 Krotoszyn

Zakład Konfekcjonujący: P.P.H.U. MAGRAMA, ul. Zaściankowa 48, 71-230 Szczecin

Dystrybutor: NETTO Sp. z o.o., ul. Motaniec 34, 73-108 Kobylanka

GIS podjął decyzję o wycofaniu ze sprzedaży partii produktów o numerach: 19.11 oraz 19.12 oznaczone datą minimalnej trwałości: 31.08.2021.

Info, foto: GIS

Polska - najnowsze informacje