środa, 2 grudnia 2020 14:53, aktualizacja 5 lat temu

Wilki gastronomiczne - jak wybrać do restauracji?

Autor Artykuł sponsorowany
Wilki gastronomiczne - jak wybrać do restauracji?

Wilki gastronomiczne to urządzenia, które znajdują się praktycznie w każdej profesjonalnej kuchni. To jeden ze sprzętów służących do mielenia mięsa, dzięki któremu proces ten przebiega znacznie szybciej. Mimo że w domowych kuchniach także znajdują się maszynki do mielenia mięsa, to jednak profesjonalne wilki gastronomiczne są znacznie wydajniejsze i większe. Na co powinniśmy zwrócić uwagę, wybierając wilka gastronomicznego do lokalu gastronomicznego? Sprawdź to w naszym artykule - zachęcamy do przeczytania!

Co warto wiedzieć na temat wilków gastronomicznych?

Wilki gastronomiczne działają podobnie jak domowe maszynki do mielenia mięsa. Składają się między innymi z obrotowego noża, wałka ślimakowego oraz sitka. Są to urządzenia, które bardzo wyróżniają się niezwykłą wygodą - ale co najważniejsze: dzięki nim możliwe jest szybkie zmielenie dużej ilości mięsa. Wykonuje je się ze wzmacnianej stali nierdzewnej, więc są one bardzo wytrzymałe i bardzo proste w utrzymaniu czystości. Mimo że maszynka do mielenia mięsa typu wilk składa się z kilku elementów, to jednak najważniejszy jest stalowy nóż, którego zadaniem jest dokładne rozdrabnianie mięsa.

Stojąc przed zakupem wilka do restauracji, musimy przede wszystkim zastanowić się nad jego zastosowaniem, co wynika z tego, że na rynku znajdziemy różne urządzenia - niektóre z nich są przeznaczone do ciągłej pracy - wyróżniają się dużą wydajnością, a niektóre z nich jedynie do pracy raz na jakiś czas, więc koniecznie musimy to uwzględnić podczas wyboru. Wybierając wilka gastronomicznego do lokalu gastronomicznego, musimy oczywiście zdecydować się na urządzenie mające większą wydajnością, gdyż zapewne będzie ono użytkowane każdego dnia.

Maszyny do mielenia mięsa typu wilk wykorzystuje się w wielu miejscach. Wbrew pozorom nie tylko w kuchniach gastronomicznych znajdujących się w każdym lokalu czy restauracji. Świetne się sprawdzają także w tych miejscach, w których trzeba przygotowywać ogromne ilości posiłków - na przykład w zakładach zbiorowego żywienia. Wilki gastronomiczne znajdują się także w sklepach mięsnych, czy w supermarketach. Jedną z podstawowych różnic między profesjonalnymi maszynkami do mielenia mięsa a tymi domowymi jest to, że te pierwsze są przystosowane do mielenia dużych ilości produktu w bardzo krótkim czasie.

Na co zwrócić uwagę, wybierając wilka do mielenia mięsa?

Wybierając wilka do mielenia mięsa, musimy zwrócić uwagę na kilka najważniejszych czynników. Przede wszystkim najważniejsza jest moc urządzenia. Jeśli potrzebujemy wilka do domowej kuchni, to możemy wybrać sprzęt o mocy od 250 do 500 watów - jednak taki wilk gastronomiczny nie sprawdzi się w restauracjach. Kupując maszynkę do mielenia mięsa typu wilk do restauracji, postawmy na urządzenie mające większą moc. Nie bez znaczenia jest także jakość zastosowanych materiałów. Najlepiej postawić na sprzęt wykonany ze stali nierdzewnej - jest to materiał, który wyróżnia się odpornością na działanie czynników zewnętrznych.

Wilki gastronomiczne często mają dodatkowe wyposażenie, które ma wpływ na zwiększenie funkcjonalności sprzętu. Najczęściej są to dodatkowe noże lub sitka, dzięki którym mielenie mięsa jest znacznie szybsze i sprawniejsze. Podczas wyboru maszynki do mielenia mięsa do restauracji pamiętajmy, że powinna ona być najlepszej jakości - w końcu jest to inwestycja, która nam się zwróci. Dobrze byłoby gdyby była wyposażona w system samodzielnego ostrzenia, czy chociaż zabezpieczenie przed przegrzaniem.

Zwróćmy także uwagę na to, jaka jest wydajność mielenia. Bardzo ważne jest to, ile kilogramów mięsa może zmielić maszynka w ciągu 60 minut. Sprzęt do restauracji powinien mieć wydajność na poziomie min. 250 kg/h. Wysokiej jakości sprzęt gastronomiczny możemy znaleźć u niemieckiego producenta FEUMA pod adresem: https://www.feuma.de/pl

Obserwuj nas w Google News

Gotowanie - najnowsze informacje

Rozrywka