Chociaż na stołach wigilijnych w różnych częściach Polski można znaleźć nieco inne potrawy, łączy je jedno. Każdy czeka na nie przez cały rok! A to dlatego, że większość z nich w tak postnej, a jednocześnie świątecznej odsłonie jemy tylko raz do roku. Oto 10 świątecznych potraw, na które z taką niecierpliwością czekamy i których nie może zabraknąć na świątecznym stole!
10 z 12 - czyli najpopularniejsze dania na Wigilijnym stole
Według tradycji na wigilijnym stole powinno znaleźć się 12 dań. Są wśród nich jednak takie, na które czekamy bardziej i takie, na które czekamy mniej. Dzieje się tak, ponieważ część z nich zdarzy nam się przygotować nie tylko w czasie świąt, ale też karnawału. Mamy też sposobność spróbować ich np. w ciągu roku np. na weselu, urodzinach czy chrzcinach.
Za czym z wigilijnego stołu tęsknimy przez cały rok najbardziej?
1. Karp
Sprzedaż karpia rusza w grudniu i to jedna z niewielu ryb w Polsce, której spożycie tak rośnie w okresie świątecznym. Rzadko też się zdarza, by później w ciągu roku pojawił się on na stole.
2. Barszcz z uszkami
To kolejna bezsprzecznie świąteczna potrawa. Barszcz czerwony z uszkami pojawia się na święta, a jego aromat sprawia, że nasze ślinianki pracują intensywniej.
3. Klasyczny śledź
Przepisów na śledzie mamy obecnie całe mnóstwo. Jednak w święta najlepiej sprawdza się klasyka, czyli przepis na śledzie w oleju z cebulą. Chociaż w ciągu roku mamy okazję próbować różnych wariacji na temat śledzi, te najprostsze najlepiej smakują nam właśnie w święta.
4. Kapusta z grzybami
Kapusta z grzybami to kolejne typowo postne danie, którego raczej nie przygotowujemy w ciągu roku. Zapach gotowanych grzybów w domu czy na klatce schodowej w bloku to znak, że przygotowania do świąt idą pełną parą.
5. Kutia
Kutia, czyli gotowana pszenica z makiem, bakaliami oraz miodem rzadko pojawia się w domu poza świątecznym okresem. Kojarzy się bowiem nieodłącznie z wigilijnym stołem właśnie.
6. Ryba po grecku
Oprócz karpia na naszych stołach świątecznych często pojawia się również ryba po grecku. A chociaż to również doskonałe danie na imprezę, to najczęściej pojawia się w naszym menu właśnie w związku z Wigilią.
7. Piernik
Czy wiedziałeś, że piernik według tradycji ludowej oznacza dobrobyt? Dlatego tak chętnie przygotowujemy go w okolicy świąt, by zapewnić sobie przychylność losu na kolejne miesiące i lata. Piernik tak mocno zakorzenił się w naszej tradycji, że w niektórych częściach Polski trudno wyobrazić sobie wigilijny stół bez tego słodkiego korzennego przysmaku.
8. Pierogi
Pierogi z kapustą i grzybami lub pierogi z grzybami — to również danie, które w święta smakuje znacznie lepiej, niż w każdy inny dzień w roku. To zdecydowanie jedno z dań, na które czeka się z niecierpliwością w domach niemal w całej Polsce.
9. Kompot z suszu
Nie tylko coś do jedzenia, ale też i do picia! Niegdyś wierzono, że kompot z suszu (jabłek, gruszek i śliwek) zapewni długowieczność, zdrowie i powodzenie w miłości. Dlatego tak chętnie popija się go w Wigilię, a raczej rzadko spotyka się tego rodzaju napój na stołach w ciągu roku.
10. Kapusta z grochem
Obok kapusty z grzybami, kapusta z grochem to również typowo wigilijne danie. Raczej nie spotkamy jej w ciągu roku na imprezach.
Jak widzisz, w święta króluje nie tylko przepis na śledzie, ale też mnóstwo innych, tradycyjnych dań. Niezależnie od tego, na co najbardziej czekasz, jesteśmy przekonani, że magia tego dnia i spożywanych wówczas dań polega między innymi na tym, że jadamy je głównie raz do roku.