wtorek, 19 maja 2020 11:35, aktualizacja 5 lat temu

3 pomysły na zdrowe wypieki z mąką jaglaną

Autor Głos 24
3 pomysły na zdrowe wypieki z mąką jaglaną

Jesteś łasuchem starającym się dbać o to, co ląduje na jego talerzu? Zdrowe ciastka i desery to coś, co z pewnością przypadnie Ci do gustu. Wypróbuj 3 sprawdzone przepisy na szybkie, zdrowe ciasta na bazie mąki jaglanej.

Jesteś łasuchem starającym się dbać o to, co ląduje na jego talerzu? Zdrowe ciastka i desery to coś, co z pewnością przypadnie Ci do gustu. Wypróbuj 3 sprawdzone przepisy na szybkie, zdrowe ciasta na bazie mąki jaglanej.

Dbasz o linię, jednak nie chcesz rezygnować z deserów? Fit słodycze są świetnym rozwiązaniem - równie pyszne, co klasyczne słodkości, w zdrowej, pełnowartościowej wersji. Przygotowując zdrowe łakocie, warto bazować na ekologicznych produktach - wówczas zyskamy pewność, że deser jest w pełni naturalny i zdrowy. Poszukując składników, zapoznaj się z asortymentem sklepu BioBabalscy, w którym znaleźć można między innymi mąki ze zbóż uprawianych ekologicznie, w tym mąkę jaglaną, która będzie głównym składnikiem prezentowanych poniżej przepisów.

Zdrowe wypieki - dlaczego warto użyć mąki jaglanej?

Mąka jaglana to idealny dodatek do wypieku słodkości w zdrowej wersji. Ziarno prosa, z którego powstaje tego typu mąka, zaliczane jest do żywności funkcjonalnej, czyli prozdrowotnej. Jest źródłem białka, witamin, w tym przede wszystkim witamin z grupy B, soli mineralnych, takich jak żelazo, potas, krzem, magnez. Pomysł na ciasto z mąki jaglanej to smaczne rozwiązanie dla osób chorujących na celiakię - wszystko dlatego, że proso jest pozbawione glutenu. Dodatkowo mąka jaglana wzmacnia organizm, poprawiając pracę układu nerwowego i krążenia. Usprawnia procesy trawienne, wpływając korzystnie na detoksykację organizmu i obniżenie poziomu tzw. złego cholesterolu. Jak zatem przygotować fit desery na bazie mąki z ziarna prosa? Poznajcie 3 przepisy na szybkie, zdrowe ciasta.

Zdrowe wypieki - top 3 przepisy na słodkości

Zaopatrzyłeś się w ekologiczną mąkę jaglaną? Sprawdź, co przygotować na jej bazie!

Czekoladowe ciasto z mąki jaglanej

Składniki:

  • 1 i ½ szklanki mąki pełnoziarnistej (może być orkiszowa)
  • ¾ szklanki mąki jaglanej
  • ¾ szklanki mleka (może być roślinne)
  • ¾ szklanki ksylitolu (lub cukru trzcinowego)
  • ¼ szklanki oleju (może być kokosowy)
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 jajka
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie pół na pół z sodą oczyszczoną)
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Składniki suche łączymy ze sobą, dodajemy wymieszane wcześniej składniki mokre - mieszamy do połączenia wszystkich produktów, jednak niezbyt długo. Gotowe ciasto umieszczamy w tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 35 - 45 minut w temp. 170 stopni (z opcją termoobiegu) lub 180 stopni. Gotowe ciasto możemy posypać cukrem pudrem lub udekorować polewą z gorzkiej czekolady rozpuszczonej w odrobinie mleka.

Biszkopt z mąki jaglanej z jabłkami

Składniki:

  • 60 g mąki jaglanej
  • 3 jajka
  • 60 g cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 kwaśne jabłka

Przygotowanie:

Jajka łączymy z cukrem, ubijamy do momentu, aż masa nabierze białego odcienia. Do powstałej mieszanki dodajemy mąkę z dodatkiem soli i cynamonu. Gotową masę przekładamy do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta układamy plastry jabłek. Pieczemy ok. 35 minut w temp. 180 stopni.

Bananowe muffinki z mąki jaglanej

Składniki:

  • 3 mocno dojrzałe banany
  • 220 g mąki jaglanej
  • 30g skrobi ziemniaczanej
  • 60 g cukru
  • 100 ml maślanki, temperatura pokojowa
  • 60 ml oleju (może być kokosowy)
  • 1 jajko
  • 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 50g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Mąkę łączymy ze skrobią, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą. W drugiej misce miksujemy banany, dodajemy maślankę (ważne, żeby miała temperaturę pokojową), olej, jajko i cukier. Wszystkie składniki ze sobą łączymy. Gotowe ciasto nakładamy do papilotek, wypełniając ⅔ ich wysokości. Na wierzch układamy kawałki czekolady. Pieczemy ok. 25 minut w temp. 180 stopni.

Fit słodycze i zdrowe ciastka to dobre rozwiązanie dla osób, które uwielbiają desery. Tego typu słodkości nie tylko zachwycają smakiem, ale i dostarczają organizmowi łatwo przyswajalnych składników niezbędnych do właściwego działania organizmu. Jeśli chcesz zadbać zarówno o zdrowie, jak i doznania kulinarne, pomysł na ciasto jaglane w trzech wersjach, które zostały zaproponowane powyżej, z pewnością przypadnie Ci do gustu.

Gotowanie - najnowsze informacje

Rozrywka